Semínkový chleba

Pokud jste si letos předsevzali omezit pečivo (a tak trochu urychlit hubnutí do plavek), tenhle chleba vás nadchne. Vlastně to chleba není, vzhledem a chutí spíše připomíná obří müsli tyčinku plnou oříšků a semínek.

Ty je třeba namočit a nechat odležet s psylliem, rozpustnou vlákninou z obalu semen jitrocele indického, který funguje jako pojidlo. Koupíte ji v obchodech se zdravou výživou, biokrámcích nebo v lékárnách.

Suroviny

kokosový olej 3 lžíce
lněná semínka 100 g
ovesné vločky 160 g
slunečnicová semínka 200 g
chia semínka 30 g
pekanové ořechy 40 g
neloupané mandle 50 g
psyllium 20 g
sůl 1 lžička
med 1 lžíce
voda 360 ml

Postup

1
Kokosový olej rozehřejte, lněná semínka podrťte. Obdélníkovou formu (30 x 11 cm) vyložte pečicím papírem, hezky drží tvar, když ho předem zmačkáte.

2
V míse promíchejte vločky, semínka, ořechy, mandle, psyllium a sůl. Přilijte kokosový olej, med a vodu, dobře promíchejte a směs rozetřete do formy, aby ji celou vyplnila. Uhlaďte povrch a nechte 2 hodiny odležet.

3
Troubu předehřejte na 200 °C. Vložte do ní formu a pečte chléb 25 minut, pak ji vyjměte, chléb i s pečicím papírem přesuňte na plech a chléb opatrně vyklopte na pečicí papír na plechu, tak se opeče i druhá strana chleba. Vraťte ho do trouby na dalších 30 minut, až se vypeče dozlatova. Vyjměte ho, nechte zcela zchladnout a krájejte na plátky.

Zdroj: fresh.iprima.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře