Pelmeně jsou těstovinové taštičky, které se plní obvykle mletým masem.
Co je potřeba
základní nudlové těsto:
• 330 g hrubé mouky
• 1 vejce
• 1/2 lžičky soli
• 1/8 studené vody
• 1 vejce na potření
- sůl
- 50-60 g másla
- 150 – 200 g zakysané smetany
- sladká mletá paprika
Náplň:
200 g mletého hovězího masa
200 g mletého vepřového masa
1 cibule
1-2 stroužky česneku
sůl
mletý pepř
5-6 lžic vody
1. Na vál prosijeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce, osolíme a nožem, za postupného přilévání vody, zaděláme těsto. Rukama vyhněteme tuhé hladké těsto a necháme asi 20 minut odpočinout.
2. Mleté hovězí a vepřové maso promícháme s nadrobno nakrájenou cibulí, prosilovaným česnekem.
3. Osolíme, opepříme a dobře propracujeme s vodou.
4. Těsto vyválíme a sklenicí nebo formičkou vykrájíme kolečka.
5. Naplníme je, přeložíme okraje a dobře přitiskneme.
6. Pelmeně vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme, dokud nevyplavou.
7. Na talíři je pokapeme rozehřátým máslem, zakysanou smetanou a ozdobíme mletou paprikou.
Zdroj: vareni.rodinnapohoda.cz