Sicilské arancini plněné masovým ragú a mozzarellou

Tento recept vznikl původně jako způsob, jak zpracovat zbylé italské rizoto, které se v podstatě nedá ohřát. Je v něm spoustu škrobu, másla a sýra, proto už po ohřátí nikdy nedosáhne své krémové konzistence, jaké má těsně po uvaření. Italské hospodyňky tak vymyslely způsob, kterak zbylé rizoto proměnit v jiné, stejně báječné jídlo! Ideální jídlo na večírek nebo na piknik – arancini jsou dobré i zastudena…

Suroviny (4–6 porce)

Koule:

rýže na italské rizoto, například Arborio od Lagris 400 g
mletý šafrán 1/2 lžičky
máslo 50 g
strouhaný parmazán 100 g
žloutky 3 ks
vejce na obalení 2 ks
strouhanka na obalení 100 g
mozzarella 120 g
rostlinný olej na smažení

Náplň:

olivový olej 2 lžíce
cibule 1 ks
mleté maso (směs vepřového a hovězího) 300 g
rajčatový protlak 2 lžíce
červené víno 150 ml
sůl a čerstvě namletý pepř
sušené oregano

Postup

Nejprve si připravte masové ragú na náplň: Na pánvi rozehřeje olivový olej, přidejte cibuli nakrájenou najemno, opečte ji dosklovata, přidejte mleté maso, pár minut opékejte a pak k němu přidejte i rajčatový protlak. Opékejte asi dvě minutky i s protlakem za stálého míchání. Pak do pánve vlijte víno, osolte, opepřete a přidejte oregano. Nechte mírně probublávat, dokud směs nezíská správnou hustou konzistenci (tak, ať s ní můžete plnit rýžové koule) – bude to trvat asi 20 minut. Ragú můžete klidně udělat den předem.

Pak připravte rýži: vsypte ji do 800 ml vroucí osolené vody, přidejte do ní šafrán a na mírném plameni ji uvařte doměkka. Voda by se měla zcela vyvařit (pokud se to stane a rýže ještě není měkká, přilijte trochu vody a chvilku vařte dál). Uvařenou rýži nechte chvilku prochladnout, mezitím do ní můžete vmíchat pokrájené máslo, parmazán a na závěr i žloutky. Takto připravenou směs nechte úplně vychladnout, bude se vám s ní lépe pracovat.

Připravte všechno ostatní: V misce rozšlehejte zbylá dvě vejce, do druhé misky nasypte strouhanku, připravte si i talíř, na který budete odkládat vytvarované koule. Natrhejte mozzarellu na drobné kousky. Do navlhčené dlaně dejte vždy hroudu rýžové kaše, uprostřed vytvořte důlek, ten naplňte ragú a pár kousky mozzarelly, zakryjte rýží shora a vytvarujte kouli velikosti tenisového míčku.

Kouli obalte v rozšlehaném vajíčku a poté ve strouhance. Před každou další koulí si opláchněte ruce, aby se vám směs nelepila na ruce. Když máte koule hotové, rozpalte olej v pánvi (množství asi do poloviny výšky arancin) a osmažte je ze všech stran.

4–6 porce
do 1 hodiny
Zdroj: fresh.iprima.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře