Šišky s mákem

Také milujete šišky s mákem? Je to pokrm, který si řada z nás jistě spojuje s dětskými vzpomínkami. Tak proč si ho nepřipravit znovu? 😉

Suroviny (4 porce)

brambory typu B 600 g
Vejce 1 ks
špetka soli
hrubá mouka 250 g + na pomoučení
mletý mák
moučkový cukr
rozehřáté máslo na přelití

Postup

Uvařte brambory i se slupkou doměkka. Slijte je a nechte vychladnout.

Pak je oloupejte a najemno nastrouhejte do větší mísy nebo rovnou na kuchyňskou plochu. Doprostřed vyklepněte vajíčko, přidejte špetku soli a postupně vpracujte mouku. Pokud se těsto bude hodně lepit, nebojte se přidat mouku, někdy to vychází až na 300 g.

Vypracujte hladké těsto a nechte ho chvilku, ideálně 30 minut, odpočívat na pomoučněné ploše nebo v ledničce. Mezitím nalijte vodu do velkého hrnce, přidejte trošku soli a přiveďte k varu.

Z bramborového těsta odebírejte menší kousky a tvarujte z nich dlaněmi šišky. Dávejte si je stranou na pomoučněnou plochu. Šišky vařte ve vroucí vodě asi dvě až tři minuty podle velikosti.

Šišky sceďte, rozdělte na talíře a podávejte posypané čerstvě namletým mákem, moučkovým cukrem a zalité rozehřátým máslem.

Zdroj: fresh.iprima.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře