Díky jablečnému pyré budou koblihy méně sladké než ty plněné marmeládou.
Náročnost: Pro zkušené Počet porcí: Na cca 20 koblih Doba přípravy: Do 20 minut + kynutí Smažení 0:20
Ingredience
30 g droždí
40 g krupicového cukru
500 g hladké nebo polohrubé mouky + na poprášení pracovní plochy
250 ml mléka, vlažného
40 g másla
4 žloutky
3 lžíce rumu
špetka soli
nastrouhaná kůra z 1 citronu
rostlinný olej na smažení
NA DOKONČENÍ
cca 200 g jablečného pyré či jablečného másla
skořicový cukr na obalování
Příprava jídla
1 V misce nebo hrnku rozetřete droždí se lžící cukru a mouky. Zřeďte 4 lžícemi vlažného mléka. Dejte na teplé místo a nechte vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.
2 V míse utřete máslo se zbylým cukrem do pěny a postupně vmíchejte žloutky (hezky jeden po druhém). Pak vlijte vzešlý kvásek a rum, přidejte sůl, nastrouhanou citronovou kůru, mouku, mléko a vše zpracujte na hladké a vláčné těsto. Mísu zakryjte a nechte na teplém místě asi 45 minut kynout.
3 Na lehce pomoučněné pracovní ploše těsto rozválejte na asi 1,5 cm silnou placku. Kulatým vykrajovátkem či sklenkou vykrájejte kolečka – těsně vedle sebe, aby nezbylo moc odkrojků. Případné odkrojky
zpracujte na další placku (šetřete přitom moukou) a vykrájejte opět kolečka. Kolečka lehce poprašte moukou a nechte pod utěrkou ještě asi 15 minut kynout.
4 Do vyššího hrnce vlijte olej (tolik, aby koblihy mohly plavat) a rozpalte jej na 180 °C. Koblihy postupně smažte v horkém oleji z obou stran dozlatova. Hotové koblihy ihned obalujte ve skořicovém cukru a dejte stranou.
5 Jablečné pyré přendejte do cukrářského sáčku. Do každé koblihy udělejte úzkým nožem malý otvor, vsuňte cukrářský sáček a koblihu naplňte a podávejte.