Skořicové motané uzlíky

Ingredience

Ingredience na těsto

250 ml vlažného mléka
25 g čerstvého droždí nebo ekvivalent sušeného
1 šťastné vejce
500 g pšeničné nebo špaldové mouky (hladké či 1:2 hladké a celozrnné)
75 g třtinového cukru
1 lžička soli
1 lžička mletého kardamomu
kůra z jednoho bio citrónu
1 lžička mleté vanilky
75 g másla

Ingredience na náplň

100 g změklého másla
100 g moučkového cukru (používám namletý třtinový, i tmavý)
15 g mleté skořice

Ingredience na vrch

1 šťastné vejce na potření
pekanové nebo lískové ořechy na posypání

Postup

1.
Do nádoby robotu, nebo velké mísy dejte cukr, vlažné mléko, a droždí. Lehce promíchejte a případně počkejte jestli je droždí aktivní a kvásek bude jevit aktivitu, tvořit bublinky, malé ostrůvky. Přidejte všechny zbylé ingredience na těsto, tedy vejce, mouku, změklé máslo, koření, citrónovou kůru a sůl. Těsto promíchejte a hněťte pomocí robotu či ručně, dokud nebude pěkně hladké.

2.
Nyní je třeba těsto nechat vykynout. Můžete při pokojové teplotě přikryté čistou utěrkou, ale pokud jej odložíte do lednice a necháte kynout déle pod potravinářskou folií, třeba do druhého dne, jedině struktuře těsta prospějete. Nebo třeba upečte jen z části a další várku o něco později. Při pokojové teplotě těsto bude kynout přibližně hodinu. Pokud máte parní troubu, skvělý je program na kynutí.

3.
V mezičase si připravte náplň. Stačí dobře smíchat všechny ingredience.

4.
Vykynuté těsto přemístěte na moukou posypaný vál, aby se příliš nelepilo. Rozválejte jej na obdélník přibližně 30x 40 cm velký. Potřete celý povrch těsta náplní. Nyní přeložte třetinu těsta z jedné strany do středu a to samé udělejte ze strany druhé. Tento vzniklý obdélník otočte o 90°a rozválejte na o něco větší obdélník, přibližně 30 cm široký x 20 cm vysoký. Rozkrájejte jej na 12 – 16 pásů.

5.
Aby se vám lépe motalo, připravila jsem malý giff, tak na to mrkněte. Ale v principu uchopíte každý pásek na začátku i konci mezi palec a ukazováček. Začněte jej motat do spirálky, přibližně tak 7x. Pak tuto spirálku omotejte vaší pravou rukou velmi volně okolo palce a ukazováčku vaší levé ruky, která stále drží opačný konec. Po pár omotání, konec podložte pod motanec a umístěte na plech. Až takto zamotáte všechny uzlíky, nechte je znovu vykynout. Potřete je vejcem, posypejte oříšky a pečte na 200°C přibližně 10-13 minut a nebo na program střední pára při 180°C kolem 12 minut. Záleží také na velikosti, ale barva napoví. Pečte je zprudka, aby nebyly příliš vysušené.

Zdroj: kitchenette.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře