Skvělé pirohy s bramborovou náplní

Pirohy, ať už se nazývají jakýmkoli jménem, patří mezi tradiční východoevropské speciality. Právě proto jsme se dnes rozhodli vyzkoušet recept od paní Ludmily Kubincové. Jídlo je to vskutku jednoduché!

Doba přípravy 25 minut
Doba vaření 25 minut
Náročnost střední

Ingredience pro: 4 porce

Těsto

500 g hladké mouky
200 ml vody
sůl
2 lžíce slunečnicového oleje

Náplň

400 g brambor
70 g másla

Na posypání

2 cibule

Postup

Krok 1: Cibuli nakrájejte na kostičky nebo půlkolečka a osmažte ji jen na mírném plamenu dohněda. Tohle postupné smažení na co nejmenším plameni trvá zhruba 25–30 minut, takže doporučujeme tímto krokem začít. Nezapomeňte, že je lepší plamen vypnout ve chvíli, kdy je cibulka teprve zlatavá, v rozpáleném tuku se smaží i po odstavení z plotny a byla by škoda ji spálit.

Krok 2: Hladkou mouku, vlažnou vodu, sůl a olej dejte do mísy a vše promíchejte, aby vzniklo tužší těsto. To pak rozválejte na placku tenkou asi 3 mm. Při válení si můžete pomoci ještě trochou hladké mouky na podsypávání.

Krok 3: Brambory uvařte v osolené vodě doměkka a rozmělněte je šťouchadlem na kaši. Přitom nešetřete máslem! (Já jsem oproti původnímu receptu přidala ještě nasekanou petrželku, vy ji tam ale dávat samozřejmě nemusíte!)

Krok 4: Plát těsta rozkrájejte rádýlkem na čtverečky velké asi 5 x 5 cm a na každý z nich lžičkou dejte kupičku brambor. Každý čtvereček pak přehněte a kraje spojte, aby vznikly malé plněné kapsičky.

Krok 5: Hotové pirohy vkládejte do vroucí osolené vody a vařte asi 4 minuty. Jakmile vyplavou, stačí vařit už jen asi 1 minutu a jsou hotové. Po vyndání do mísy přidejte vždy kousek másla a promíchejte je, aby se neslepily k sobě. Hotové pirohy podávejte posypané usmaženou cibulkou.

Zdroj: prozeny.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře