Sladkokyselé kuře sweet and sour

Tohle jídlo jsem doposud ochutnala jenom párkrát a vždy jako polotovar z oddělení exotických potravin. I když obecně příliš nevyhledávám kombinaci masa a ovoce, v téhle silné sladkokyselé omáčce spolu všechno krásně ladí a chutě se vzájemně doplňují. A navíc není nijak složité připravit ji z čerstvých surovin.

DOBA PŘÍPRAVY 20 minut
DOBA VAŘENÍ 25 minut
NÁROČNOST nízká

Na naložení masa

2 kuřecí prsní řízky
1 bílek
1 lžíce kukuřičného škrobu
2 lžíce sójové omáčky
2 stroužky česneku

Zelenina

100 g červené papriky
100 g žlutých paprik
1 mrkev
1 cibule
50 g bambusových výhonků

Na omáčku

2 lžíce třtinového cukru
3 lžíce bílého vinného octa
2 lžíce rajčatového protlaku
150 ml ananasové šťávy
2 lžíce sójové omáčky
1 stroužek česneku
100 g ananasového kompotu
olej na smažení

Na dokončení

1 lžíce sezamových semínek
1 nať z jarní cibulky

K podávání

250 g rýže

Postup

Krok 1: Kuřecí prsa omyjte, osušte a nakrájejte na menší nudličky. Ve skleněné míse promíchejte s bílkem, přidejte škrob, sójovou omáčku, prolisovaný česnek a nechte chvíli odležet na lince – postačí 15 minut.

Krok 2: Mezitím očistěte a nakrájejte zeleninu – mrkev a papriku na tenké nudličky, cibuli na menší klíny. K zelenině přidejte i scezené a okapané bambusové výhonky a nechte si vše připravené při ruce. Ananas také nechte okapat a nakrájejte na menší kousky.

Krok 3: Na omáčku rozmíchejte v misce cukr, ocet, sójovou omáčku, rajský protlak, ananasový džus a česnek.

Krok 4: V hlubší pánvi rozpalte olej, přidejte naložené maso a opečte ho za občasného obracení ze všech stran dokřupava – potrvá to asi 10 minut. Na zkoušku rozřízněte největší kousek: až bude maso propečené i uvnitř a na povrchu bude zlatavá kůrka, vyjměte ho z pánve a dejte na chvíli stranou.

Krok 5: Uvolněnou pánev otřete papírovým ubrouskem od případných zbytků a vlijte do ní ještě lžíci oleje. Přidejte zeleninu a za stálého míchání pár minut restujte – až zvláční, ale pořád je pevná na skus. Přemístěte ji na chvíli k masu a do uvolněné pánve vlijte připravenou omáčku. Provařte ji minutku, až lehce zhoustne, přidejte kousky ananasu, maso a zeleninu a společně krátce prohřejte a promíchejte na pánvi.

Krok 6: Podávejte ihned, posypané lžičkou sezamu a zelenou natí jarní cibulky. Jako příloha se hodí rýže

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře