Kuchyně: evropská Obtížnost přípravy: Střední Doba přípravy: 65 min. Porce: 4
Seznam surovin
mouka pšeničná hladká 250 gramů
máslo 125 gramů
žloutek 1 kus
voda 1/2 decilitru
sůl 1/2 lžičky
máslo (na vymazání formiček)
bazalka (na ozdobení)
Na náplň:
vajíčko křepelčí 10 kusů
olivy černé 10 kusů (bez pecky)
rukola 70 gramů
šunka sušená 3 plátky
rajčátka cherry 5 kusů
česnek 2 stroužky
olej olivový 1 lžíce
sůl
Postup přípravy
Mouku nasypeme do mísy, přidáme kousky změklého másla, žloutek, vodu a sůl a rukou vypracujeme tuhé těsto. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme asi hodinu odpočinout v chladu.
Křepelčí vajíčka uvaříme v osolené vodě, prudce je zchladíme a oloupeme. Česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Rukolu opláchneme, necháme odkapat a krátce ji spolu s česnekem orestujeme v hlubší pánvi na oleji. Vmícháme jemně nakrájenou šunku, podle chuti osolíme a směs necháme vychladnout.
Formičky na košíčky (celkem asi 20) lehce vymažeme máslem, do každé vmáčkneme tenkou vrstvičku těsta, rozložíme je na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a košíčky upečeme dozlatova. Košíčky vyklopíme z formiček a po vychladnutí je naplníme připravenou směsí s rukolou, přidáme rajčátka nakrájená na plátky, půlky vajíček a oliv a každý košíček ozdobíme bazalkou.