Slaná zelná baklava

Kuchyně: asijská
Obtížnost přípravy: Snadný
Doba přípravy: 110 min.

Seznam surovin

zelí kysané 500 gramů
listové těsto 400 gramů
smetana zakysaná 250 gramů
slanina anglická 120 gramů (libová)
víno bílé 1 decilitr
sýr tvrdý 90 gramů (jemně nastrouhaný)
vejce 2 kusy
cibule 1 kus
olej 2 lžíce
petrželka velkolistá 2 lžíce (najemno nasekaná)
cukr hnědý 3 lžičky
pepř černý (mletý)
sůl

Postup přípravy

Nakrájenou cibuli orestujeme dosklovata na 1 a 1/2 lžíci oleje. Přidáme nakrájené, proprané a odkapané zelí. Směs dochutíme solí, cukrem, pepřem a promícháme. Podlijeme vínem a dusíme pod poklicí 30 minut, dokud se neodvaří tekutina. Slaninu nakrájíme na kousky, vyškvaříme ji na pánvi, i s vyškvařeným tukem ji vmícháme do zelí a vše necháme zchladnout. Zakysanou smetanu prošleháme s vejci a petrželkou.

Hlubší zapékací misku (22×26 cm) vymažeme olejem. Listové těsto rozdělíme na čtvrtiny a z každé připravíme plát velký jako dno misky. Prvním vyložíme dno misky, pokryjeme ho třetinou zelné směsi a přelijeme trochou ochucené smetany. Vrstvu rovnoměrně rozetřeme a posypeme sýrem. Zakryjeme dalším plátem těsta a celý postup zopakujeme. Takto pokračujeme ještě jednou.

Poslední vrstvu zakryjeme plátem těsta, vrch potřeme zbylou smetanu a posypeme sýrem. Zelnou baklavu pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C 10 minut. Poté teplotu snížíme na 175 – 180 °C a dopečeme 30 minut dozlatova.

Poznámka k receptu

Baklavu můžete podávat jako teplý hlavní chod, nebo i studenou, nakrájenou na řezy k vínu.

Zdroj: igurmet.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře