Další nápaditý způsob, jak zužitkovat cukety, jejichž sklizeň právě vrcholí. Toto slané pečivo je vláčné díky cuketě a podmáslí a výbornou chuť mu dává nastrouhaný sýr čedar a nasekaná pažitka.
DOBA PŘÍPRAVY 15 minut DOBA VAŘENÍ 1 hodina NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 1 forma o průměru 28 cm
280 g cukety
180 g čedaru
180 g polohrubé mouky
180 g hladké mouky
1 lžíce prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
70 g rozpuštěného másla
250 ml podmáslí
1 vejce
1 svazek čerstvé pažitky
sůl
Na vymazání formy
1 lžička másla
1.5 lžíce hrubé mouky
Postup
Krok 1: Horkovzdušnou troubu dejte předehřát na 180 stupňů. Střední cuketu nastrouhejte na hrubém struhadle, zamíchejte do ní sůl a nechte v sítku vypotit a okapat (asi 15 minut). Čedar také nastrouhejte na hrubém struhadle.
Krok 2: V míse smíchejte hladkou a polohrubou mouku, prášek do pečiva a jedlou sodu. V jiné míse rozšlehejte podmáslí a vejce, k nim přidejte rozpuštěné zchladlé máslo.
Krok 3: Nyní postupně zapracujte sypkou směs do tekuté, přidejte nastrouhanou vykapanou cuketu, nastrouhaný čedar a nasekanou čerstvou pažitku. Vznikne lepivé těsto, které dejte do zapékací mísy nebo formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou.
Krok 4: Cuketový koláč pečte přibližně hodinu, zda-li je hotový, vyzkoušejte špejlí.