Slaný koláč s mletým masem, sýrem a kapustou místo těsta

Masový koláč z kapusty vám bude nejspíše evokovat nechvalně proslulou britskou kuchyni, ale počkejte ještě chvilku, než ho odsoudíte. Kapusta v něm figuruje jako zdravější náhrada moučného těsta a šťavnatá masová náplň s rozteklým sýrem a výraznou rajčatovou omáčkou zase jako nositel lahodné chuti. To už zní lépe, co myslíte?

DOBA PŘÍPRAVY 20 minut
DOBA VAŘENÍ 1 hodina 30 minut
NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 22 cm průměr formy

Na koláč

1 velká cibule
2 mrkve
500 g míchaného mletého masa
3 stroužky česneku
140 g rajčatového protlaku
1 lžička bylinek
sůl a pepř
1 vejce
150 g goudy
1/2 hrnku rýže
olivový olej
1 kapusta

Na omáčku

1 cibule
1 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku
1 plechovka krájených loupaných rajčat
1 lžička bylinek
sůl a pepř
sýr na posypání

Postup

Krok 1: Připravte si suroviny. Místo kapusty můžete dát i měkké rané zelí, z bylinek se hodí provensálská směs, oregano a bazalka. Goudu můžete nahradit eidamem nebo ementálem.

Krok 2: Najemno pokrájenou cibuli a nahrubo nastrouhanou mrkev dozlatova opečte na olivovém oleji. Vmíchejte nasekaný česnek

Krok 3: Přidejte maso a ze všech stran ho opečte, aby se zatáhlo, vařečkou ho přitom rozdělujte na malé kousky. Vmíchejte propláchnutou rýži, protlak, lžičku soli (musí osolit nejen maso, ale i rýži) a bylinky a dejte chladnout, než si připravíte kapustu.

Krok 4: Mezitím z kapusty oberte asi 16 velkých listů, vložte je do velkého hrnce s osolenou vroucí vodou a zhruba dvě minuty povařte, až změknou. Propláchněte studenou vodou, aby zůstaly pěkně zelené.

Krok 5: Prochladlou masovou směs pořádně opepřete a promíchejte s vejcem a strouhaným sýrem.

Krok 6: Koláčovou formu s odnímatelnými okraji vymažte olejem, na dno položte velký hezký list a pak kapustou obložte celý vnitřek formy. Naplňte polovinou masa a znovu zakryjte kapustou.

Krok 7: Překryjte zbylým masem a zabalte zbylými listy. Pokapejte olejem, osolte, opepřete, překryjte pečicím papírem, aby se povrch nespálil, a pečte asi 80 minut při 180 °C.

Krok 8: Mezitím si uvařte jednoduchou omáčku: najemno pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na troše oleje, přidejte česnek a po pár vteřinách i drcená rajčata. Osolte, vmíchejte bylinky dle chuti (já jsem dala oregano, ale prima je i zmiňovaná bazalka či provensálská směs), trochu vody, asi 20 minut poduste a na závěr opepřete.

Krok 9: Koláč nechte trochu vychladnout ve formě, pak ho vyklopte, obložte omáčkou, posypejte sýrem a krájejte ostrým nožem. Nejlepší je ovšem až druhý den, když se chutě pěkně propojí.

Tip: S masovou směsí chvilku poduste i najemno nakrouhaný zbytek kapusty, jinak ji použijte třeba do rychlé číny s mletým masem.
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře