Slepé myši – valašské zapečené palačinky s tvarohem

V některých koutech naší vlasti se slepé myši dělají z brambor, na Valašsku se tak ale říká zapečeným palačinkám plněným tvarohem. Je to velmi jednoduchý recept, který si oblíbíte vy i vaše děti. Kde vzaly svoje jméno, nevíme, ale jako moučník nebo sladký oběd vřele doporučujeme!

DOBA PŘÍPRAVY 30 minut
DOBA VAŘENÍ 30 minut
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 2 porce

Na palačinky

250 ml mléka
120 g polohrubé mouky
1 vejce
olej na smažení

Na tvarohovou náplň

250 g měkkého tvarohu
3 lžíce cukru krupice
1 hrst rozinek
1 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
kůra z půlky citronu

Na zapečení

150 ml mléka
2 lžíce cukru krupice
máslo na vymazání

K podávání

moučkový cukr na posypání

Postup

Krok 1: Připravte si těsto na palačinky. Mléko prošlehejte s polohrubou moukou a vejcem a nechte chvíli odstát, aby mouka prosákla. Těsto by mělo být tekuté, aby se dobře rozlévalo na pánvi.

Krok 2: Troubu zapněte na 190 °C a pusťte se do náplně: tvaroh rozmíchejte s cukrem, vejcem, rozinkami, vanilkou a citronovou kůrou.

Krok 3: Rozehřátou pánev potřete olejem. Do naběračky naberte těsto a za kroužení pánve těsto rovnoměrně rozlijte po celé její ploše. Položte zpět na sporák, a když těsto na povrchu zatuhne, palačinku otočte a dopečte z druhé strany. Pak přendejte na talíř. Takto postupujte, dokud nebudete mít spotřebované všechno těsto na palačinky.

Krok 4: Hotové palačinky potřete ochuceným tvarohem a zarolujte. Skládejte na sebe do zapékací misky nebo pekáčku vymazaného vrstvou másla. Zalijte oslazeným mlékem a dejte do trouby.

Krok 5: Asi 20 minut zapečte dozlatova. Podávejte teplé nebo studené, podle chuti poprašte moučkovým cukrem.

image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře