Slovenská kapustnica s klobásou a sušenými švestkami

Stejně jako je u nás na Štědrý večer víceméně nezbytný kapr se salátem, u sousedů na Slovensku je to hustá zelňačka (po slovensky kapustnica) se spoustou dalších skvělých věcí. Předpisy se krajově i po rodinách dost liší, vybrali jsme jeden hodně, hodně luxusní, který si můžete připravit třeba na Silvestra.

Suroviny (6 porcí)

vepřové plecko 500 g
cibule 2 ks
sádlo 1 lžíce
česnek 4 stroužky
brambory 2 ks
sušené houby 1 hrst
sušené švestky (bez pecek) 1 hrst
nové koření 3 kuličky
celý černý pepř 1 lžička kuliček
bobkový list 2 ks
kysané zelí 500 g
kvalitní šunka 250 g
pikantní klobása 1 ks
máslo 1 lžíce
mletá sladká paprika 1 lžíce
sůl a čerstvě namletý pepř

Postup

Omyté maso zalijte v hrnci vodou, lehce osolte, uveďte do varu a pak na mírném stupni vařte asi hodinu a půl zcela doměkka. Maso vyndejte a až s ním budete moct manipulovat, rozdělte ho na kousky nebo vlákna. Uchovejte je v misce, zalité trochou vývaru, aby neosychalo.

Cibuli oloupejte, nakrájejte na plátky nebo kostičky a v hrnci ji osmažte na rozehřátém sádle. Přidejte plátky česneku a ještě chvíli je smažte, aby se rozvoněl. Zalijte vývarem, přidejte nakrájené brambory, sušené houby, švestky a koření. Vařte asi 10 minut, pak přidejte scezené zelí a vařte ještě 20 minut.

Do polévky přidejte na kostičky nakrájenou šunku, kolečka klobásy a obrané maso. Nakonec dochuťte paprikou, osmaženou na másle.

TIP:

Slovenská kapustnica přímo volá po rozležení, proto se připravuje den předem.

6 porcí
do 1,5 hodiny
Zdroj: fresh.iprima.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře