Kromě pečení lze také odpalované těsto upravovat smažením anebo vařením. Jedná se o skvělou adaptaci klasického těsta, které díky jiné technologii úpravy získá zcela nové vlastnosti. V USA se těmhle věnečkům říká crullers a ve Francii beignets. Vždy vás okouzlí.
DO 1,5 HODINY 40 KS PORCÍ
SUROVINY (40 KS PORCÍ)
TĚSTO:
mléko 250 ml
máslo 100 g
sůl 4 g
hladká špaldová mouka 220 g
strouhaná kůra ze 2 chemicky neošetřených citronů
vejce 300 g (asi 6 ks)
rostlinný olej na smažení 1 litr
máslo na vymazání
POLEVA:
cukr moučka 300 g
citronová šťáva 60 g
POSTUP
Do hrnce dejte mléko, máslo a sůl a přiveďte k varu. Do vroucí tekutiny přidejte mouku a citronovou kůru. Za stálého míchání vařte (tzv. odpařte) 1–2 minuty, odstavte a ihned vmíchejte vejce. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte zchladnout.
Pečicí papír potřete máslem. Těstem naplňte cukrářský sáček s velkou hvězdicovou špičkou a na připravený papír stříkejte těsto do tvaru věnečků o průměru 6–7 cm.
Olej zahřejte v širším hrnci na 180 °C a věnečky do něj postupně nechte „sklouznout“ z papíru. Smažte je z obou stran, 2 minuty z každé. Vyjměte je a přebytečný tuk nechte okapat na papírových utěrkách. Nechte zchladnout.
Na polevu promíchejte cukr s citronovou šťávou v misce ve vodní lázni a za občasného míchání zahřívejte, až se cukr rozpustí a poleva zhoustne.
Vychladlé věnečky máčejte do nahřáté polevy. Nechte okapat a ihned podávejte.