Smažené citronové věnečky podle Josefa Maršálka

Kromě pečení lze také odpalované těsto upravovat smažením anebo vařením. Jedná se o skvělou adaptaci klasického těsta, které díky jiné technologii úpravy získá zcela nové vlastnosti. V USA se těmhle věnečkům říká crullers a ve Francii beignets. Vždy vás okouzlí.

DO 1,5 HODINY
40 KS PORCÍ

SUROVINY (40 KS PORCÍ)

TĚSTO:

mléko 250 ml
máslo 100 g
sůl 4 g
hladká špaldová mouka 220 g
strouhaná kůra ze 2 chemicky neošetřených citronů
vejce 300 g (asi 6 ks)
rostlinný olej na smažení 1 litr
máslo na vymazání

POLEVA:

cukr moučka 300 g
citronová šťáva 60 g

POSTUP

Do hrnce dejte mléko, máslo a sůl a přiveďte k varu. Do vroucí tekutiny přidejte mouku a citronovou kůru. Za stálého míchání vařte (tzv. odpařte) 1–2 minuty, odstavte a ihned vmíchejte vejce. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte zchladnout.

Pečicí papír potřete máslem. Těstem naplňte cukrářský sáček s velkou hvězdicovou špičkou a na připravený papír stříkejte těsto do tvaru věnečků o průměru 6–7 cm.

Olej zahřejte v širším hrnci na 180 °C a věnečky do něj postupně nechte „sklouznout“ z papíru. Smažte je z obou stran, 2 minuty z každé. Vyjměte je a přebytečný tuk nechte okapat na papírových utěrkách. Nechte zchladnout.

Na polevu promíchejte cukr s citronovou šťávou v misce ve vodní lázni a za občasného míchání zahřívejte, až se cukr rozpustí a poleva zhoustne.

Vychladlé věnečky máčejte do nahřáté polevy. Nechte okapat a ihned podávejte.

TIP: Citronovou polevu můžete obměnit za horký cukrový sirup. Svařte 300 g krupicového cukru ve 200 ml vody na hustší sirup a věnečky právě vytažené z oleje v něm krátce namočte a nechte na mřížce vychladnout a zaschnout.
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře