Langoše. Vůně smaženého kynutého těsta přiláká ke stánkům na nejrůznějších trzích a poutích spoustu mlsalů, kteří si křupavé langoše aspoň párkrát do roka dopřejí. Pokud ale chcete opravdu dobré langoše a nechce se vám čekat, až zase budou někde k mání, pusťte se do nich ještě dnes. Ingredience ostatně máte nejspíš všechny doma.
Ingredience pro: 4 porce
Na langoše
15 g čerstvého droždí
1 lžička cukru krupice
100 ml teplého mléka
250 g hladké mouky
1 špetka soli
1 vejce
Na smažení
rostlinný olej
K podávání
3 stroužky česneku
150 g vyzrálého čedaru
Postup
Krok 1: V misce rozmíchejte droždí s trochou cukru a třetinou vlažného mléka a nechte asi 10 minut vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli, vejce, zbytek mléka a nakonec kvásek. Pak zadělejte těsto – v robotu při velmi nízkých otáčkách to trvá asi 10 minut. Když je těsto hedvábně hladké, přikryjte ho čistou utěrkou a nechte na teplém místě asi 40 minut kynout.
Krok 2: Nakynuté těsto rukama ještě jednou prohněťte, rozdělte na čtvrtiny a z každého kousku vytvarujte bochánek. Mezitím v hluboké pánvi rozehřejte asi dvoucentimetrovou vrstvu oleje. Bochánek zploštěte a pak z něj prsty vytahejte placku. Prsty postupně vytahujte těsto kolem dokola, až máte téměř pravidelnou placku, která má okraje o něco silnější než vnitřní část kruhu.
Krok 3: Takto připravený langoš vložte do rozpáleného oleje a smažte dozlatova. Těsto se obvykle hodně nafoukne, pokud by vypouklo po celé ploše do tvaru pokličky, párkrát do něj uprostřed píchněte vidličkou, aby mohl uniknout vzduch a nebyly osmažené jen kraje. Zlatavý langoš otočte a osmažte z druhé strany – dohromady to trvá asi 3–4 minuty. Postupně takto připravte všechny 4 langoše.
Krok 4: Česnek utřete a rozmíchejte se lžící vody. Horké langoše potřete česnekem a posypte nějakým výraznějším strouhaným sýrem – třeba čedarem.
Zdroj: prozeny.cz