Smažené makové pirožky

V Bratislavě mého dětství byla asi čtyři okénka do ulice, kde se prodávala tahle pochoutka. Pirožky jsme dostávali za odměnu – zabalené v mastném papíru, horké, makové až na půdu a nebesky dobré. Když se do nich zakousnete poprvé, pochopíte, proč to byl můj nejzamilovanější fastfood.

Ingredience pro: 18 kusů

Na těsto budete potřebovat:

200 ml mléka
30 g droždí
1 lžička cukru krupice
330 g polohrubé mouky
1 vařená brambora
1 vejce
1 lžíce oleje
1 špetka soli

Na náplň:

120 g mletého máku
100 g švestkových povidel
100 ml mléka
1 lžíce rumu
1 lžíce cukru moučka
1 lžička mleté skořice
1 špetka mletého hřebíčku

Na dokončení:

200 g vepřového sádla

Postup

Krok 1: Den dopředu si připravte jednu středně velkou bramboru vařenou ve slupce.

Krok 2: Z mléka odeberte asi polovinu, zahřejte ho na teplotu těla, rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku cukru a nechte asi 10 minut vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku a na jemno nastrouhejte oloupanou bramboru. Přidejte všechny další ingredience na těsto a vzešlý kvásek a vypracujte hladké, pružné a nelepivé těsto – možná budete potřebovat ještě lžíci mouky. Z těsta vytvarujte bochánek, posypte ho moukou a nechte kynout, až zdvojnásobí objem, bude to trvat asi 50 minut.

Krok 3: Zatímco těsto kyne, připravte si náplň – v rendlíku na velmi mírném plameni zahřejte mléko a rozpusťte v něm povidla. Přidejte mletý mák, rum, koření a dobře promíchejte. Přidejte moučkový cukr podle své chuti a sladkosti povidel. Náplň má být hustá tak, aby se z ní daly tvarovat válečky, ale ne suchá – případně přidejte mléko nebo mák. Nechte zchladnout.

Krok 4: Vykynuté těsto přesuňte na vál, podsypejte moukou a vyválejte na tenkou placku. Nožem rozřežte na obdélníky asi 10 x 8 cm velké. Z náplně vytvořte válečky velké asi jako prst, dejte na jednu stranu obdélníku, přikryjte ji druhou stranou a spoje dobře stiskněte. V rukou ještě poválejte tak, aby vznikl hezký hladký pirožek. Takhle připravte všechny kousky, přikryjte utěrkou a nechte ještě chvíli kynout.

Krok 5: Rozpalte sádlo na střední teplotu. Množství sádla je orientační, záleží na velikosti vašeho hrnce – potřebujete asi 3 cm vysokou vrstvu, aby pirožky mohly „plavat“. Do rozpáleného sádla postupně vkládejte pirožky a zvolna smažte z každé strany do světle hnědé barvy. Hotové nechte okapat na papírových utěrkách a podávejte ideálně ještě horké.

Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 30 minut
Náročnost střední
Zdroj: prozeny.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře