Smažené plněné knedlíčky s mletým masem

Možná je to svým způsobem postižení, ale po plněných knedlíčcích se prostě můžeme utlouct. Ty dnešní jsou vařené v páře, ale z jedné strany pěkně křupavé a uvnitř skrývají šťavnatou masovo-zelnou náplň. A i přes asijskou inspiraci na ně seženete ingredience v každém obchodě.

DOBA PŘÍPRAVY 30 minut
DOBA VAŘENÍ 15 minut
NÁROČNOST střední
Ingredience pro: 40 kusů

Na těsto

500 g hladké mouky
300 ml vroucí vody
1/2 lžičky soli
1 lžíce rostlinného oleje
olej na smažení

Na náplň

300 g mletého vepřového masa
1/2 hlávky čínského zelí
sůl
3 jarní cibulky
2 stroužky česneku
1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíce cukru krupice
1 lžička sezamového oleje
1 lžíce rýžového octa
1/2 lžičky bílého mletého pepře

K podávání

4 lžíce sójové omáčky
1.5 lžíce rýžového octa
čerstvá chilli paprička
2 plátky čerstvého zázvoru
sezamové semínko

Postup

Krok 1: Připravte si všechny ingredience.

Krok 2: Mouku se solí a olejem zalijte přímo v mixéru vroucí vodou, rozmixujte dohladka a případně ještě rukama na stole trochu dopracujte. Těsto zabalte do fólie a dejte na minimálně 20 minut do chladu, než vyrobíte náplň.

Krok 3: Čínské zelí (250 až 300 g) pokrájejte nebo rozmixujte najemno, v sítu pořádně osolte a nechte 15 minut pustit šťávu. Tu pak co nejpečlivěji vyždímejte.

Krok 4: Maso (dala jsem méně tučnou kýtu) smíchejte s vyždímaným zelím, prolisovaným česnekem, nasekanou jarní cibulkou, strouhaným zázvorem, sójovkou, cukrem, sezamovým olejem, rýžovým octem a bílým pepřem. Kousek náplně můžete opéct na pánvi a ochutnat (otrlejší povahy za syrova), jestli je dost slaná.

Krok 5: Polovinu těsta vyválejte do tenka, vykrajujte z něj asi 10cm kolečka, na každé dejte lžičku náplně, přehněte a okraje spojte. Knedlíčky odkládejte na pomoučenou plochu, aby se nepřilepily. Stejně postupujte se zbytkem těsta.

Krok 6: Na pánvi, ke které máte poklici, rozehřejte trochu oleje a knedlíčky z jedné strany dozlatova opečte. Nechte mezi nimi 1,5cm mezery, aby se neslepily.

Krok 7: Do pánve pak vlijte tolik vroucí vody (pozor, bude to prskat!), aby sahala zhruba do poloviny knedlíčků. Přiklopte a 12 minut v páře povařte.

Krok 8: Hotové knedlíčky posypejte sezamem a máčejte si je do sójové omáčky, kterou můžete dochutit trochou rýžového octa a nasekaným chilli a zázvorem nebo česnekem.

Tip: Neděste se, jestliže neseženete všechny suroviny – knedlíčky budou výborné i bez rýžového octa a sezamového oleje (a vše ostatní je snadno k dostání). Dochutit je můžete také nasekanými čerstvými krevetami, vepřové vyměnit za kuřecí nebo úplně vynechat maso a nahradit ho rozmixovaným tofu či marinovaným tempehem. Ověřeno!
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře