Smažené tvarohové šišky

S blížícím se koncem půstu je na čase osvěžit si recepty, které postní nejsou. Mezi takové patří i smažené tvarohové šišky, které se podobají koblihám. Připravit si je můžete i z kynutého koblihového těsta, vzhledem k nedostatku droždí tu pro vás ale máme jednodušší, tvarohovou verzi.

DOBA PŘÍPRAVY 10 minut
DOBA VAŘENÍ 20 minut
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 30 šišek

Na šišky

250 g měkkého tvarohu
3 vejce
1 špetka soli
kůra z půlky citronu
2 lžíce cukru krupice
1 lžička vanilkového extraktu
4 lžíce zakysané smetany
2 lžíce tuzemského rumu
1 hrst rozinek
250 g polohrubé mouky
1/2 kypřicího prášku do pečiva

Na posypání

100 g mletého máku
100 g moučkového cukru

Na smažení

300 ml stolního oleje

Postup

Krok 1: Tvaroh použijte nejlépe vaničkový, pokud máte tvaroh ve staniolu, rozmíchejte ho nejdřív s asi 50 ml mléka dohladka. Přidejte vejce, špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru (s tou rozhodně nešetřete!), cukr, vanilku, zakysanou smetanu a podle chuti trochu tuzemáku. Vše pořádně prošlehejte metlou dohladka a zapracujte menší rozinky.

Krok 2: V kastrolku dejte rozehřát dostatečnou vrstvu oleje – měly by jí být aspoň 3 cm. V menším kastrolku ušetříte olej, ale šišky budete smažit na vícero várek, ve větším kastrolu potřebujete víc oleje, ale budete mít těsto usmažené rychleji.

Krok 3: Polohrubou mouku prosejte s práškem do pečiva a směs vmíchejte do tvarohového krému. Trošku těsta dejte do rozehřívajícího se oleje. Jakmile se začne smažit, stáhněte plotnu na střední stupeň a začněte do něj sázet šišky.

Krok 4: Vezměte velkou lžíci a naberte ji plnou těsta. Vložte do oleje – právě jste vytvořili první šišku. Přidejte hned další. Podle velikosti kastrolu se jich vejde na jednu várku asi 5–7. Smažte zhruba 3 minuty, pak otočte a osmažte podobně dlouho i z druhé strany. Pokud mají šišky kolem sebe dost prostoru, většinou se otočí samy.

Krok 5: Mletý mák smíchejte s cukrem. Šišky – klidně ještě horké, sypte makovým cukrem a podávejte.

image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře