Starosvětské radovánky v té nejlepší podobě!
Náročnost: Velmi snadné Počet porcí: Pro 4 osoby Doba přípravy: Do 30 minut Vaření 0:30
Ingredience
350 g čerstvých hub, nejlépe hříbků, lišek… (lze použít předem namočené sušené houby)
3 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
900 ml vývaru (hovězího nebo zeleninového, může být i houbový nebo voda z namáčení sušených hub), studeného
5 lžic oleje na smažení
1 velká cibule, nakrájená nadrobno
sůl, mletý bílý pepř a mletý kmín
100 ml zakysané smetany
100 ml smetany ke šlehání
trocha octa (nejlépe bílého vinného) na dochucení
bramborové šišky opečené na trošce tuku k podáváni
Příprava jídla
1 Čerstvé očištěné houby nakrájejte na plátky, malé jen rozpulte. V kastrolu rozehřejte máslo, zaprašte moukou a zasmažte zlatavou jíšku. Zalijte studeným vývarem (případně tekutinou, v níž se namáčely sušené houby) a povařte základ omáčky do zhoustnutí. Dejte stranou.
2 V kastrolu rozehřejte olej a opečte cibuli dozlatova; trvá to asi 8 minut. Přidejte pokrájené houby, případně scezené sušené, osolte, poprašte pepřem i kmínem a pak houby pod pokličkou 10 minut poduste. Vmíchejte základ z jíšky a na mírném ohni povařte asi 15 minut. Odstavte, do omáčky vmíchejte oba druhy smetany a dochuťte solí, bílým pepřem, mletým kmínem a octem.
3 Podávejte s bramborovými šiškami, nejlépe opečenými.