Smetanový měsíc s ovocem

Kuchyně: evropská 
Obtížnost přípravy: Snadný
Doba přípravy: 45 min.
Porce: 6

Seznam surovin

piškotový korpus 1 kus (tmavý)
jogurt bílý 300 gramů (hustý)
smetana na šlehání 300 gramů
cukr 100 gramů
marmeláda 70 gramů (podle vlastní chuti)
čokoládová omáčka 70 gramů (prodává se pod označením topping)
želatina 7 plátků

Na ozdobení:

ovoce 350 gramů (barevné)
dortové želé čiré 1/2 balíčku (v prášku)

Postup přípravy

Dortový korpus rozkrojíme dlouhým nožem na dva pláty, spodní potřeme marmeládou a pláty k sobě opět spojíme. Pak z korpusu odkrojíme srpek tak, abychom vytvořili tvar dorůstajícího měsíce, a vložíme ho do dortové formy stejného tvaru (máme-li jen kulatou formu, vložíme do ní obě rozkrojené části korpusu, oddělíme je od sebe pruhem z tvrdšího papíru a dále budeme plnit a zdobit jen jednu část korpusu).

Plátky želatiny namočíme asi na 5 minut do studené vody a necháme je nabobtnat. Mezitím smícháme jogurt s cukrem. Nabobtnalou želatinu opatrně zahřejeme (nejlépe v mikrovlnné troubě) a necháme ji rozpustit. Pak ji promícháme s polovinou oslazeného jogurtu a směs vmícháme do zbylého jogurtu. Zlehka přimícháme ušlehanou smetanu, hmotu rozdělíme na dvě části, do jedné vmícháme čokoládovou omáčku a obě hmoty necháme ztuhnout v chladu.

Vychlazené hmoty naplníme každou zvlášť do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a na korpus ve formě střídavě nastříkáme pruhy bílé a tmavé hmoty. Takto naplněný dort necháme asi 2 hodiny ztuhnout v chladu. Pak ho opatrně vyjmeme z formy a povrch ozdobíme ovocem, které ještě pomocí štětce potřeme tenkou vrstvou dortového želé připraveného podle návodu na obalu.

Zdroj: https://www.igurmet.cz/recepty/sladke/dorty-dorticky/smetanovy-mesic-s-ovocem-2971/
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře