Snadná svíčková z mletého masa & karlovarský knedlík

Řezníci prominou, ale svíčkovou prostě nazýváme jak onu část hovězího, tak omáčku, která se k ní tradičně podává. A protože by tahle dobrota z kořenové zeleniny a smetany neměla zůstávat jen záležitostí nedělí, máme pro vás tip na její zrychlenou verzi se šťavnatou sekanou. Vše připravíte v jednom pekáči a ještě vám zbude čas na domácí karlovarský knedlík!

DOBA PŘÍPRAVY 20 minut
DOBA VAŘENÍ 55 minut
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 6 porcí

Na sekanou

800 g míchaného mletého masa
1 vejce
1 cibule
1 lžíce oleje
1 včerejší rohlík
6 lžic mléka
1 lžička tymiánu
1 lžička mleté sladké papriky
1 lžíce plnotučné hořčice
sůl a pepř

Na omáčku (zeleninu můžete dát čerstvou)

2 sáčky mrazené zeleninové směsi pod svíčkovou
2 bobkové listy
6 kuliček celého nového koření
sůl a pepř
šťáva z půlky citronu
180 ml smetany na vaření 12%

Na karlovarský knedlík

4 staré rohlíky
2 vejce
100 ml mléka
2 lžíce másla
1/4 lžičky soli
1 špetka muškátového květu
50 g hrubé mouky
1 hrst petržele

Postup

Krok 1: Jednu velkou na jemno pokrájenou cibuli opečte na troše oleje. Tento krok můžete vynechat, ale ochudíte se tak na chuti. Rohlík (nebo 2 plátky toustového chleba či hrst strouhanky) nakrájejte na kostičky a pokropte mlékem.

Krok 2: Maso (mix vepřového a hovězího) smíchejte s vejcem, cibulkou, rohlíkem, tymiánem, paprikou, hořčicí, malou lžičkou soli a čerstvě mletým pepřem. Vytvarujte 2 šišky a do každé zapíchněte 2 párátka nebo špejle, aby lépe držely tvar.

Krok 3: Do pekáče dejte povolenou zeleninu (nebo nasekané 2 mrkve, 2 petržele a 1/2 bulvy celeru), bobkový list a nové koření a osolte a opepřete. Přidejte šišky masa, podlijte trochou vody, přiklopte a pečte 30 minut při 180 °C. Odklopte a pečte dalších asi 20 minut dozlatova.

Krok 4: Maso pak odložte stranou, vyndejte koření a rozmixujte nebo propasírujte zeleninu. Zřeďte smetanou, dochuťte citronovou šťávou a případně dosolte či trochu doslaďte.

Krok 5: Pokud chcete rodině obzvláště dopřát, připravte mezitím karlovarský knedlík. Na kostičky pokrájené rohlíky nechte trochu oschnout v troubě (nebo je pokrájejte ráno či den předem). Žloutky rozšlehejte s mlékem, solí, špetkou muškátu, moukou a rozpuštěným máslem a nalijte na pečivo.

Krok 6: Vmíchejte nasekanou petržel a opatrně zapracujte z bílků ušlehaný tuhý sníh. Hmotu rozdělte na 2 pláty potravinářské fólie, zabalte jako bonbon (mrkněte na podrobný foto recept na karlovarský knedlík), zauzlíkujte po stranách a dejte do velkého hrnce s vroucí vodou na 25 minut vařit. V polovině šišky otočte.

Krok 7: Ihned po uvaření knedlíky několikrát propíchejte vidličkou, ani unikla pára, a ve fólii je nechte až do chvíle, než je budete krájet. Podávejte s omáčkou, plátky sekané a podle chuti skrojkem citronu či brusinkovou zavařeninou.

image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře