Snadná vejce Benedikt s holandskou omáčkou

Dopřejte si snídani králů: křupavou housku, šťavnatou šunku, pošírované vejce s tekoucím žloutkem a božskou máslovou omáčku. Vejce Benedikt jsou přitom snadnější, než se zdá. Stačí postupovat podle našeho snadného receptu a do 15 minut můžete servírovat, slibuji!

DOBA PŘÍPRAVY 10 minut
DOBA VAŘENÍ 10 minut
NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 4 porce

Na pošírovaná vejce

4 vejce
sůl
3 lžíce kvasného lihového octa

Na holandskou omáčku (místo octa můžete dát citronovou šťávu)

2 žloutky
1/4 lžičky soli
1 špetka bílého pepře
1 špetka kajenského pepře
1 lžíce bílého vinného octa
100 g másla

K podávání (místo šunky můžete dát libovější slaninu)

2 žemle
4 plátky dobré šunky
čerstvá pažitka

Postup

Krok 1: Pro servírování vajec Benedikt je zásadní připravit si všechny suroviny, pak už vše šlape jako na drátku. Do širokého hrnce dejte vařit osolenou vodu s trochou octa, rozkrojte si housky, vyndejte šunku a připravte si pánev. Nejlépe se pošírují vejce co nejčerstvější, protože jedině pak bílek drží pevně kolem žloutku.

Krok 2: Začněte ztracenými vejci. Jak na věc? Vodu přiveďte k varu, pak oheň ztlumte, aby nebublala – var by vejce roztrhal (voda by měla mít mezi 75–95 °C). Vajíčko rozklepněte do naběračky, lžící ve vodě vytvořte malý vír a vejce do něj vlijte. Stejně pokračujte s dalšími vajíčky.

Krok 3: Vejce pošírujte (voda nesmí vřít) 4 minuty, poté je děrovanou lžící vyndejte na talířek nebo do misky se studenou vodou.

Krok 4: Mezitím už si dejte do kastrůlku rozehřát máslo a na pánvi zlehka opečte šunku a housky. Pečení těch tradičních anglických zabere dost času, takže je klidně kupte už hotové (hledejte snídaňové muffiny), případně si jako já udělejte domácí máslové bulky, které se doslova rozplývají na jazyku.

Krok 5: Žloutky, lžíci vody, sůl, špetku kajenského pepře nebo trošku dijonské hořčice, čerstvě mletý bílý pepř a ocet nebo jemnější citronovou šťávu dejte do vysoké nádoby a šlehačem rozmixujte doběla. Pokud nemáte šlehací nástavec, klidně použijte klasický tyčový mixér.

Krok 6: Nyní už za stálého šlehání pomalu přilévejte vroucí máslo, omáčka krásně zhoustne. Pokud by byla hustá až příliš, zřeďte ji troškou vody. Ochutnejte a případně dosolte či dokyselte.

Krok 7: Na housky rozdělte šunku a vajíčka a vše přelijte omáčkou.

Krok 8: Ještě je posypejte čerstvou pažitkou, čerstvě mletým pepřem nebo paprikou a podávejte.

Tip: Ztracená vejce s holandskou omáčkou jsou skvělá i s rozmačkaným avokádem (stačí trochu soli, pepře a citronu), opraženou slaninou, spařeným špenátem, uzeným lososem nebo třeba pečenými rajčaty.
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře