Snadný jablečný koláč se slaným karamelem

Jestli vás většina receptů na sladkosti odradí dlouhým seznamem surovin, na dnešní koláč vám jich stačí šest. Křupavé těsto, skořicí vonící jablka a máslový slaný karamel už nic víc nepotřebují.

Ingredience pro: 1 koláč

275 g vyváleného listového těsta
6 jablek
6 lžic cukru krupice
4 lžíce másla
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky soli

Postup

Krok 1: Jablka oloupejte, rozpulte, odstraňte z nich jadřince a nakrájejte na co nejtenčí plátky. Jestli máte mandolínu (struhadlo), neváhejte ji použít.

Krok 2: Plát listového těsta rozložte a jablka na něj jako ve videu vyskládejte tak, aby se z větší části překrývala. Posypte je 2 lžícemi cukru smíchaného se skořicí a poklaďte kousíčky z poloviny připraveného másla.

Krok 3: Pečte asi 35 minut při 200 °C dozlatova.

Krok 4: Mezitím si v hrnci za občasného míchání svařte zbylý cukr s vodou na zlatavý karamel (kvůli vodě to chvilku trvá, ale nevytvoří se vám hrudky cukru), odstavte a vmíchejte sůl a máslo. Pokud by se směs nechtěla spojit, ještě chvilku ji zahřívejte. Kdyby byla moc tuhá, zřeďte ji trochou vody.

Krok 5: Upečený koláč potřete připraveným karamelem (pokud by vám mezitím zatuhl, znovu ho snadno rozehřejete) a vraťte ještě na 5 až 10 minut do trouby zapéct.

Doba přípravy 15 minut
Doba vaření 40 minut
Náročnost nízká
Zdroj: prozeny.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře