Sněhobílé dortíky

Seznam surovin
Na korpus:

vejce 6 kusů
cukr krupice 180 gramů
olej 1/2 decilitru
mouka pšeničná hladká 150 gramů

Na krém:

cukr 500 gramů
med 100 gramů
smetana 2,5 decilitru (horká)
sůl 1 špetka
máslo 400 gramů (změklé)

Na potažení:

potahovací hmota 500 gramů (bílá)

Na polevu:

bílek 1 kus
cukr moučkový 200 gramů
potravinářské barvivo (modré)

Postup přípravy

Vejce a cukr vyšleháme pomocí elektrického mixéru, až vznikne hustý nadýchaný krém (trvá to nejméně 20 minut). Pomalu do něj vmícháme olej, prosejeme do něj mouku a opatrně, zlehka vše promícháme.

Těsto rozetřeme na dva plechy vyložené papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 10 minut. Upečené pláty necháme vychladnout.

Mezitím připravíme krém. V hrnci rozpustíme cukr a med na karamel. Přilijeme do něj horkou smetanu, přidáme špetku soli, důkladně promícháme a krém necháme zcela vychladnout. Změklé máslo vložíme do mixéru, zapneme ho a postupně do másla zašleháme připravenou karamelovou hmotu.

Z vychladlých plátů vykrojíme kolečka o průměru 11 cm. Do dvou kovových ráfků vložíme jedno kolečko, přidáme vrstvu krému, přidáme další kolečko, opět ho potřeme krémem a takto postupujeme, až spotřebujeme všechna kolečka. Poslední vrstvu tvoří krém. Naplněné ráfky vložíme do chladničky a dortíky necháme řádně vychladit.

Ztuhlé dortíky opatrně vyjmeme z ráfků pomocí flambovací pistole, kterou ráfky zvenku nahřejeme (nebo pomocí nahřátého nože, kterým dortíky objedeme po vnitřním obvodu ráfku). Bílou potahovací hmotu rozválíme na dva dostatečně velké kruhové pláty a dortíky jimi potáhneme.

Bílek s moučkovým cukrem utřeme v misce pomocí vařečky, až vznikne hladká bílá poleva (trvá to asi 15 minut), kterou obarvíme pomocí modré potravinářské barvy. Polevu naplníme do kornoutku stočeného z papíru na pečení, dortíky ozdobíme po stranách i na vrchu drobnými ornamenty, polevu necháme zaschnout a pak dortíky uložíme v chladu.

Kuchyně: evropská
Obtížnost přípravy: Náročný
Doba přípravy: 60 min.
Porce: 8
Zdroj: igurmet.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře