Špagety s bílou mléčnou omáčkou a mletým vepřovým masem

Červená omáčka na špagety je sice klasika, ale její bledší sestřička z mléka, bílého vína a mletého vepřového si s ní na chuti v ničem nezadá. Tato kombinace zní možná neobvykle, ale dejte jí šanci! Chutí trochu připomíná smetanovou omáčku, ale není v ní ani kapka.

DOBA PŘÍPRAVY 15 minut
DOBA VAŘENÍ 40 minut
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 5 porcí

500 g mletého vepřového masa
1 lžíce olivového oleje
1 cibule
2 mrkve
4 řapíky řapíkatého celeru
3 stroužky česneku
1 lžička fenyklu
sůl a pepř
bylinky podle chuti
1 hrnek bílého vína
2 hrnky plnotučného mléka

Postup

Krok 1: Maso (můžete dát i králičí nebo kuřecí) spolu s fenyklem zprudka restujte na troše oleje, špachtlí ho přitom rozdělávejte na malé kousky. Když se maso zatáhne, přidejte najemno pokrájenou velkou cibuli, 2 mrkve a 4 řapíky celeru a restujte dalších asi 15 minut, až začne zelenina karamelizovat.

Krok 2: Přidejte nasekaný česnek, lžičku soli a bylinky, já dala po lžičce tymiánu a rozmarýnu, ale hodí se i jiné, třeba provensálská směs. Přilijte 250 ml vína a nechte ho odpařit. Nakonec vmíchejte mléko a za občasného míchání omáčku vařte, až hezky zhoustne a většina tekutiny se odpaří.

Krok 3: Dochuťte pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře a vmíchejte 350 až 400 g (v suchém stavu) uvařených těstovin.

Krok 4: Podávejte se strouhaným sýrem (Gran Moravia, Grana Padano, Parmigiano Reggiano) a případně chilli olejíčkem. Ten snadno připravíte zahřátím chilli vloček v olivovém oleji.

Tip: Omáčku dolaďte nastrouhanou kůrou z chemicky neošetřeného citronu nebo čerstvou petrželkou.
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře