Špaldový rebarborový koláč s vanilkovým krémem

Takhle, nebudu vám lhát, že máte během 5 minut hotovo. Ale taky se zas tak často nestává, aby mi nějaký koláč tolikrát pochválily i osoby, které sladké vůbec nejí. Každopádně, pokud chcete potěšit někoho se smyslem pro řád a geometrii, tenhle rebarborový koláč bude ta správná volba!

DOBA PŘÍPRAVY 1 hodina
DOBA VAŘENÍ 40 minut
NÁROČNOST střední

Ingredience pro: 1 formu o průměru 27 cm

Na těsto

200 g celozrnné špaldové mouky
100 g másla
30 g cukru moučka
1 špetka soli
6 lžic studené vody

Na krém

220 ml plnotučného mléka
3 vejce
30 g kukuřičného škrobu
90 g cukru krupice
1 lžička vanilkového extraktu
1 špetka soli
2 lžičky vody z pomerančového květu
6 řapíků rebarbory
2 lžíce jahodového džemu

Postup

Krok 1: V mixéru nebo rukama zpracujte mouku s kostičkami másla, cukrem a solí na formu drobenky a přidejte tolik vody, aby vzniklo hladké těsto. Já dala celozrnnou špaldovou a 6 lžic vody, u klasické hladké mouky bude stačit méně. Zabalte do fólie a nechte 30 minut v chladu odležet.

Krok 2: Mezitím prošlehejte vejce se škrobem, cukrem, vanilkou a solí. Přidejte mléko a za stálého míchání chvilku prohřívejte, až krém zhoustne. Bude se ještě péct, takže není nutné škrob dlouho vařit. Vmíchejte vodu z pomerančového květu (koupíte v arabských potravinách a na internetu), na povrch krému přitiskněte fólii, aby se nevytvořil škraloup, a nechte vychladnout.

Krok 3: Rebarboru omyjte a pokrájejte šikmo na kosočtverce tak, aby měly zhruba stejně dlouhé všechny strany. Nejlépe se vám bude pracovat s řapíky, které jsou stejně široké.

Krok 4: Těsto natlačte do koláčové formy, potřete krémem a navrch vyskládejte rebarboru od středu do krajů. Mně se osvědčil vzor, kdy spojím vždy 3 kousky k sobě a poté přidávám další kolem.

Krok 5: Koláč pečte 30 až 40 minut při 180 °C. Na plotně či v mikrovlnné troubě rozehřejte trochu jahodového nebo malinového džemu a rebarboru pomocí mašlovačky potřete – zavařenina jí dodá hezkou barvu i dosladí.

Tip: Pokud by bylo rovnání rebarbory příliš velkým soustem pro vaši trpělivost, kousky na koláč prostě vyskládejte bez ohledu na vzor. Jen myslete na to, že při krájení na větší dílky je lepší rebarboru oloupat.
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře