Španělská chlebová polévka salmorejo cordobés

DOBA PŘÍPRAVY 10 minut
DOBA VAŘENÍ 3 minuty
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 4 porce

Na polévku

1 kg rajčat
1 stroužek česneku
200 g světlé bagety
100 ml olivového oleje
1 lžička soli

Dle chuti k podávání

vejce natvrdo
sušená šunka Jamón
cibule
čerstvé bylinky
extra panenský olivový olej

Postup

Krok 1: Pokud máte dobrý mixér, rajčata ani nemusíte loupat, nicméně myslím, že lepší jsou bez slupiček. Vyřízněte jim zbytek po stopce a opačný konec nakrojte nožíkem do kříže. Vložte do hrnce s vroucí vodou a nechte asi pět minut ponořené. Poté je propláchněte studenou vodou a oloupejte – díky spaření to půjde parádně

Krok 2: Rajčata pokrájejte na osminky a spolu s olivovým olejem (tradiční recepty říkají až 200 ml na kilo rajčat), česnekem a malou lžičkou soli rozmixujte dohladka. Jde to ve velkém stolním mixéru i v hrnci tyčovým.

Krok 3: Přidejte na kousky natrhané včerejší pečivo (nejlépe bílou bagetu), nechte 10 minut změknout a znovu rozmixujte na hladké pyré. Dobře vychlaďte a můžete podávat!

Krok 4: V Andalusii se polévka servíruje zakápnutá olivovým olejem a posypaná sekaným vařeným vejcem a kousky sušené šunky Jamón serrano, ale přidat můžete i cibulku nebo bylinky (petržel, bazalka).

Tip: Podobně jako u gazpacha se dá použít i další zelenina: okurka, paprika, cibule, mrkev, naložená řepa nebo třeba meloun.
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře