Překvapte rodinu či hosty neodolatelně křupavými závitky s jogurtovým dipem.
Náročnost: Snadné Počet porcí: Na 8 kousků Doba přípravy: Do 30 minut Pečení 0:25
Ingredience
400 g špenátu, nasekaného
2 lžíce olivového oleje
6 jarních cibulek, nakrájených nadrobno
sůl a čerstvě mletý pepř
300cg fety, rozdrobené
1 vejce + 1 prošlehané na potření
malý svazek kopru, lístky nadrobno
špetka čerstvě strouhaného muškátového oříšku (podle chuti)
kůra z 1 citronu, nastrouhaná najemno
8 plátků pšeničného těsta na jarní závitky (viz Něco navíc)
2 lžíce sezamových semínek
NA JOGURTOVÝ DIP
200 g řeckého jogurtu
1/2 stroužku česneku, drcená
šťáva z 1 citronu
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 200°C. Špenát spařte v cedníku vroucí vodou, zchlaďte a vymačkejte z něj co nejvíc vody.
2 V pánvi rozehřejte olej a pár minut na něm opékejte jarní cibulky do změknutí. Vsypte je do mísy, pořádně osolte a opepřete. Přidejte připravený špenát, fetu, vejce, kopr, muškátový oříšek a citronovou kůru. Dobře promíchejte.
3 Na prkénko položte vždy jeden plátek těsta cípem k sobě. Dejte na něj 4 lžíce (cca 1/8) náplně v krátké vodorovné linii asi 5 cm nad dolním cípem plátku. Ten přeložte přes náplň, pak přes ni přehněte oba cípy ze stran a stočte závitek směrem od sebe. Okraje slepte trochou prošlehaného vejce. Skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Závitky potřete vejcem a posypte sezamem. Pečte 20–25 minut dokřupava.
4 Mezitím smíchejte přísady na dip. Ten pak podávejte k teplým závitkům.