Šprickrápny

Stříkané koblihy s lahodnou polevou je krajová specialita z Královehradecka. Zkuste si je připravit doma.

Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
Smažení 20 minut

Ingredience

250ml mléka
40g másla
špetka soli
150g prosáté hladké mouky
4 vejce
1 lžička tmavého rumu
220g moučkového cukru
2 lžíce tmavého rumu
1 lžíce vody

Příprava jídla

V hrnci přiveďte k varu 250 ml mléka, 40 g másla a špetku soli. Naráz vsypte 150 g prosáté hladké mouky (nejlépe 00), snižte teplotu a míchejte, dokud těsto není hladké a nelepí se na stěny nádoby. Míchejte asi 2 minuty, až se na dně začne tvořit bílý povlak.

Přendejte hmotu do mísy a když trochu zchladne, zašlehejte jedno po druhém 4 vejce a pak 1 lžičku tmavého rumu (třtinového či tuzemského). Těstem naplňte cukrářský sáček s řezanou trubičkou a na pomaštěný pečicí papír stříkejte kroužky o průměru asi 6 cm.

Rozpalte olej na smažení a věnečky smažte po obou stranách dozlatova (pokud nejdou odlepit, vložte je do oleje i s papírem – papírem nahoru). Nechte okapat na papírové utěrce. Na polevu utřete 220 g moučkového cukru, 2 lžíce tmavého rumu a asi 1 lžíci vody na hladký a hustý krém. Potřete jím pečivo a nechte zaschnout.

něco navíc: Stříkané koblihy neboli Spritzkrapfen se zde rozšířily díky německé komunitě. Původně se podávaly bez polevy a přikusovaly se k ovocným polévkám, dříve typickým pro tento kraj

Zdroj: apetitonline.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře