Ingredience
Na těsto:
520 g hladké mouky
40 g moučkového cukru
sůl
10 g sušeného droždí
1 sáček vanilkového cukru
2 vejce
50 g másla
220 ml mléka
olej na smažení
Na polevu:
200 g moučkového cukru
2 lžíce citronové šťávy
růžová potravinářská barva
červené cukrové zdobení
Postup
1. Prosátou mouku s moučkovým cukrem osolíme, přidáme rozdrolené droždí, vanilkový cukr a dobře promícháme. Pak přidáme vejce, změklé máslo, mléko a zpracujeme na vláčné těsto.
2. Těsto necháme kynout na teplém místě asi 30 minut, poté propracujeme a necháme nakynout na dvojnásobek. Rozválíme na plát silný 2 cm a vykrajujeme srdce o velikosti asi 10 cm se středem ve tvaru malých srdíček.
3. Vykrojené tvary rozložíme na pomoučněný vál, přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi 20 minut kynout. Donuty smažíme na rozehřátém oleji po obou stranách do zlatohněda a necháme okapat na savém papíře.
4. Z prosátého cukru, 5 lžic horké vody a citronové šťávy utřeme hladkou lesklou polevu, kterou obarvíme potravinářskou barvou. Vychladlé donuty do ní namáčíme a sypeme cukrovým zdobením.
Počet porcí 20
Příprava 45 minut
Náročnost Střední
KCAL / KJ 185/775
Zdroj: jenprozeny.cz