Srnčí ragú na houbách s celozrnným knedlíkem

Srnčí maso považují gurmáni i šéfkuchaři za jedno z nejlepších, je totiž červenohnědé, mírně aromatické a velmi křehké. Pozvolným dušením krásně změkne a vstřebá chutě a vůně přidaných surovin, kořenové zeleniny, bylinek nebo hub. Sušené se postarají o aroma, čerstvé dodají texturu, použijte proto ideálně obojí. Srnčí ragú podávejte s knedlíčky – tyto odlehčuje vyšlehaný sníh a vaření v páře, jsou úžasně nadýchané.

DO 2 HODIN
4–6 PORCE

SUROVINY (4–6 PORCE)

RAGÚ:

střední cibule 2 ks
srnčí kýta 600 g
olivový olej 3 lžíce
sušený tymián 1 lžíce
bobkový list 2 ks
sušené houby 20 g
zeleninový vývar 900 ml
čerstvé houby 200 g
sójová smetana 150 ml
sůl a čerstvě namletý pepř

KNEDLÍKY:

celozrnný pšeničný toustový chleba 250 g
hladkolistá petržel, nadrobno nasekaná 1 lžíce
muškátový oříšek, nastrouhaný 1/4 lžičky
polotučné mléko 150 ml
vejce 2 ks
sůl a čerstvě namletý pepř

POSTUP

Cibule oloupejte a nakrájejte nadrobno. Maso očistěte a nakrájejte na 2cm kostky. V širokém hrnci rozehřejte na středním stupni olej a opékejte na něm cibuli asi 5 minut, až začne zlátnout. Přidejte maso, zlehka osolte a opepřete a restujte za občasného míchání ze všech stran, až se maso tzv. zatáhne a mírně ztmavne, trvá to zhruba 2 minuty. Přidejte tymián, bobkový list a sušené houby, podlijte vývarem, promíchejte, přiklopte a nechte dusit 60–70 minut na mírném stupni.

Mezitím připravte knedlíky. Do hrnce vlijte 1 l vody, umístěte do něj pařák (napařovací vějíř), přiklopte poklicí a vodu uvařte.

Toustový chléb nakrájejte na 5mm kostičky, promíchejte ho s petrželkou a muškátovým oříškem, osolte, opepřete, zalijte mlékem a znovu promíchejte. Žloutky oddělte od bílků a žloutky přidejte k chlebu. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Chlebovou směs promíchejte a po částech do ní zapracujte sníh. Z těsta tvarujte koule o průměru 3 cm, množství vychází na 12–16 kousků, a skládejte je na pařák tak, aby se nedotýkaly. Hrnec přiklopte a uvařte knedlíky v páře doměkka, trvá to zhruba 15 minut. Vyjměte je, uložte do mísy, přiklopte jinou poklicí a stejným způsobem uvařte zbylé knedlíky.

Čerstvé houby očistěte a pokrájejte na čtvrtky. Přidejte je k dušenému měkkému masu, přiklopte a nechte dusit ještě 15 minut.

Srnčí ragú odstavte a vmíchejte do něj smetanu, podle chuti osolte a opepřete. Rozdělte na talíře, přidejte k masu knedlíky a podávejte.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře