Staročeská kulajda

Už jste vyrazili na houby? Připravte si z nich poctivou domácí kulajdu, po které se po vydařené procházce lesem zaručeně jenom zapráší.

Doba přípravy 20 minut
Doba vaření 40 minut
Náročnost střední

Ingredience pro: 4 porce

300 g brambor
2 bobkové listy
5 kuliček celého nového koření
drcený kmín
sůl
pepř
1 hrnek čerstvých nebo sušených hub
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla
700 ml zeleninového vývaru
4 vejce
1 snítka čerstvého kopru
vinný ocet
200 ml 33% smetany ke šlehání

Postup

Krok 1: Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Houby očistěte a nakrájejte na plátky (pokud použijte sušené, zalijte je horkou vodou a nechte chvilku stát).

Krok 2: V hrnci nechte rozpustit máslo, přidejte asi půl lžičky kmínu a nechte ho provonět. Zasypte moukou, zasmahněte a zalijte vývarem.

Krok 3: Přidejte brambory, houby, bobkový list, nové koření, sůl a pepř. Vařte, dokud brambory nezměknou. Mezitím uvařte vejce natvrdo.

Krok 4: Do hotové polévky vmíchejte smetanu, nasekaný kopr, prohřejte a stáhněte z ohně. Vyjměte bobkové listy a kuličky nového koření. Polévku podle potřeby dochuťte octem. Podávejte s uvařeným vejcem a pečivem.

Zdroj: prozeny.cz
1 1 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře