Starosvětský nepečený jablečný koláč s karamelovou omáčkou

Letos je úroda jablek opravdu bohatá. Také jich máte plné bedničky? Využijte to a připravte si rychlý nepečený dezert, který vám připomene dětství. Kdysi byl hodně populární a pak na dlouhé roky zmizel. Dnes se pomalu vrací v modernějším střihu. Zkuste třeba verzi s korpusem z karamelových sušenek a karamelovou omáčkou.

Ingredience pro: 1 dort

Na korpus budete potřebovat

200 g karamelových sušenek
80 g másla

Na jablečnou hmotu

1000 g jablek
4 lžíce hnědého cukru
4 hřebíčky
1 celá skořice
2 sáčky vanilkového pudinkového prášku

Na karamelovou omáčku

200 g cukru krupice
200 g smetany ke šlehání 30%
1 špetka soli

Postup

Krok 1: Vyložte dno dortové formy papírem na pečení, usnadní vám to manipulaci s hotovým dortem. Karamelové sušenky rozdrťte v kuchyňském robotu na jemný písek a promíchejte s rozpuštěným máslem. Směs dobře upěchujte na dno dortové formy tak, aby byla všude stejně vysoká. Dejte do lednice.

Krok 2: Omyjte a oloupejte jablka a nakrájejte je na drobné kostičky. Do hrnce nalijte 200 ml vody, přidejte jablka, koření a cukr. Množství cukru je orientační, řiďte se chutí a sladkostí jablek. Vařte asi pět až deset minut, až se některé kousky jablek začnou rozpadat a jiné budou ještě v celku. Odstraňte koření.

Krok 3: Ve vyšší nádobě rozmíchejte 600 ml vody a oba pudinkové prášky. Za stálého míchání přilijte k jablečné směsi. Vařte asi dvě minuty, až hmota zhoustne a změní barvu z mléčné na zlatožlutou. Odstavte a nechte chvíli zchladnout. Vlijte na připravený sušenkový korpus (jestli vaše dortová forma dokonale netěsní, položte ji na talíř), nechte úplně vychladnout a dejte ztuhnout do lednice alespoň na čtyři hodiny.

Krok 4: Na karamelovou omáčku vsypte do vyššího rendlíku cukr, špetku soli, přilijte asi 80 ml vody a na mírném plameni vařte bez míchání asi deset minut, až se voda odpaří a cukr začne karamelizovat. Hlídejte barvu – až bude zářivě zrzavá, opatrně (bude to pěnit) vlijte smetanu. Míchejte, dokud nevznikne hmota hustá jako kondenzované mléko. Odstavte a nechte zchladnout.

Krok 5: Vychlazený dort podávejte přelitý karamelovou omáčkou.

Zdroj: prozeny.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře