Šťavnatá znojemská pečeně

Když se řekne Znojmo, tak se každému vybaví tradiční kyselé okurky. A ty jsou hlavní dochucovací součástí znojemské pečeně. Zajděte pro kus hezké hovězí kýty a pusťte se do ní.

Ingredience

1 kg hovězí kýty
150 g špeku
sůl
pepř černý mletý
2 lžíce sádla
4 cibule
2 lžíce hladké mouky
drcený kmín
100 ml hovězího vývaru
5 kyselých okurek

Postup

Krok 1: Hovězí kýtu podle potřeby odblaňte a pomocí dlouhého ostrého nože prošpikujte polovinou špeku nakrájeného na proužky. Půjde vám to lépe, dáte-li špek na chvíli do mrazáku. Prošpikované maso celé osolte a opepřete a v pekáči ho na sádle ze všech stran opečte dohněda.

Krok 2: Mezitím troubu zapněte na 180 °C a cibuli nakrájejte najemno. Opečené maso vyjměte z pekáče a ve výpeku osmahněte cibuli dozlatova. Zaprašte hladkou moukou a přidejte drcený kmín. Osmahněte řidší bledou jíšku. Podlijte hovězím vývarem (nebo vodou), vložte maso zpět do omáčky a za občasného přelití pečte přikryté poklicí asi 2,5–3 hodiny doměkka. Využít můžete i pomalé pečení: teplotu trouby nastavte na 160 °C a maso pečte asi pět hodin.

Krok 3: Když je maso hotové, vyjměte ho z omáčky a tu rozmixujte dohladka. Zbytek špeku nakrájejte na kostičky a vypečte ho na škvarky. Škvarky sceďte a spolu s na kousky nakrájenými okurkami vložte do omáčky a nechte prohřát. Pečeni podávejte s omáčkou, jako příloha se hodí houskový knedlík nebo rýže.

Zdroj: prozeny.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře