Štědrovečerní večeře

Už jste někdy zvažovaly sváteční štědrovečerní večeři pojmout trochu netradičně? Věřím, že hodně z vás ano, protože kapra zas až tak moc lidí nemiluje. Jenže většinou to skončí na řízcích. Takhle nějak by podle mě mohl vypadat třeba hlavní chod. Co říkáte?

20 minut - 4-6 porce

Ingredience

800-1000 g filet lososa s kůží (nebo jiné ryby)
pár bobkových listů
1 bio pomeranč, krájený na plátky
trochu kůry z bio pomeranče nebo citrínu
mořská sůl
(čerstvě mletý pepř)
1 granátové jablko

Na marinádu

1 větší stroužek česneku, propasírovaný
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce nasekané plocholisté petržele
3 lžíce pomerančové šťávy
1 lžíce citrónové šťávy

Postup

1.
Předehřejte troubu na 220°C horní i dolní ohřev. Pokud máte parní troubu, určitě neváhejte použít nějaký z parních programů. Za mě ideálně cca 30% páry.

2.
Připravte si marinádu smícháním všech ingrediencí. Stejnou marinádu můžete použít na pečenou zeleninu.

3.
Umytý a osušený filete lososa dejte do pergamenovým papírem vyloženého pekáče nebo zapékací nádoby (bude se vám lépe přesouvat na servírovací talíř), přidejte pár bobkových listů, filet potřete bohatě marinádou, nastrouhejte na něj trochu citrusové kůry, osolte ho a případně i opepřete a rozprostřete na něj plátky pomeranče. Dejte do trouby a pečte podle velikosti nebo síly masa.

4.
Jakmile je losos hotový ihned servírujte, ideálně na předehřátém servírovacím talíři spolu s granátovými jadérky. Když si na rybu vymačkáte trochu šťávy z plátků pomeranče a zakousnete s jadérky z granátového jablek, věřím, že si pochutnáte a budete se cítit i díky tomuhle jídlu, slavnostně.

Důležité tipy:
Například losos silný 2 cm pečte 8-12 minut, podle toho, jak moc ho chcete mít propečený. Já preferuju vždy méně, aby ryby byla ještě hezky šťavnatá. Divoký losos je obecně mnohem tenčí a méně tučný, tedy pokud chcete, aby byl maximálně šťavnatý, pečte středně velký filet maximálně 7-8 minut. Filet z běžného lososa ze sádek, je většinou 4-5 cm vysoký a pečte jej tak kolem 18-20 minut. Na pečení ryb se vyplatí teplotní sonda, protože vám pomůže dokonale odhadnout ten správný moment. Jak píšu v úvodu, ideální vnitřní teplota akorát upečené ryby je 63°C.
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře