Stifado – guláš po řecku

Stifado je vlastně taková řecká verze guláše s červeným vínem. Uvaříte ho z hovězího, jehněčího i králíka a neskutečně voní! Rozdíl je v tom, že cibuli necháváte v celku, proto se na něj hodí šalotka i malé cibulky. A věřte, že chutná stejně dobře na Peloponésu jako na Slapech!

DOBA PŘÍPRAVY 25 minut
DOBA VAŘENÍ 2 hodiny 30 minut
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 6 porcí

1 kg šalotky
olivový olej
1 kg hovězí kližky
4 stroužky česneku
1 chilli paprička
3 bobkové listy
2 svitky skořice
1 lžička oregana
6 hřebíčků
6 kuliček celého nového koření
500 ml pasírovaných rajčat
140 g rajčatového protlaku
3 lžíce vinného octa
200 ml červeného vína
sůl a pepř

Postup

Krok 1: Šalotky nebo co nejmenší cibule oloupejte tak, aby zůstaly v celku.

Krok 2: Ve velkém hrnci rozehřejte trochu oleje a cibulky v něm ze všech stran hezky opečte. Vyndejte je a dejte stranou.

Krok 3: Zatímco se cibulky opékají, pokrájejte maso na kostky. Já jsem použila hovězí, ale hodí se i králík nebo jehněčí. Do pánve po cibulkách přidejte trochu oleje a maso zprudka asi deset minut restujte, až je také pěkně opečené.

Krok 4: Vmíchejte nasekaný česnek, rozdrobenou chilli papričku a všechno koření (hřebíček a nové koření rozdrťte v hmoždíři nebo i se skořicí a bobkovým listem svažte do kousku gázy, aby šlo pak snadno vyndat), nechte pár vteřin rozvonět a přidejte protlak.

Krok 5: Ještě chvilku restujte a zalijte pasírovanými rajčaty, sladším červeným vínem a octem. Dost osolte, zalijte vodou asi 3 cm nad maso a pod pokličkou hodinu duste. Až poté přidejte opečené cibulky (tak zůstanou celé) a duste další 1 až 1,5 hodiny doměkka. Podle potřeby podlévejte vodou nebo dalším vínem.

Krok 6: Vyndejte skořici a bobkové listy, opepřete a podávejte jen tak, s křupavou domácí bagetou, brambory nebo třeba salátem.

Tip: Při restování masa se hodí přidat i rozmarýn nebo kousek pomerančové kůry: každá řecká rodina má svou variantu
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře