Šunkofleky s hráškem

Oblíbené jídlo, které nám vařívaly maminky a babičky, jsme vylepšili o máslo a aspoň trošku ozdravili hráškem uvnitř a řepou vedle.

Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut 
Pečení 0:15

Ingredience

500 g fleků nebo flíčků – my jsme použili vlnité (můžete si udělat domácí těsto, a nakrájet ho na cca 1–1,5cm čtverečky, ty se pak vaří o trošku déle než nudle – nebo hlídejte a ochutnávejte jako Italové)
200 g (libového) uzeného masa, nakrájeného na kostičky
sůl a čerstvě mletý pepř
100 g mraženého hrášku
2 lžíce másla
50 g slaniny (nebo obyčejného špeku), nakrájené na kostičky
5–7 vajec, prošlehaných
sterilovaná řepa a/nebo kyselá okurka k podávání

Příprava jídla

1 Těstoviny a uzené maso dejte společně do vroucí osolené vody a uvařte je podle návodu na obalu těstovin, na poslední 2 minuty vsypte hrášek. V remosce nebo pekáči rozpusťte máslo. Troubu předehřejte na 180°C (nehodláte-li využít remosku).

2 Slaninu (špek) mírně opečte na pánvi a potom ji i s uvolněným tukem přelijte do mísy, přidejte scezené flíčky s uzeným masem a hráškem a prošlehaná, osolená a opepřená vejce.

3 Směs promíchejte, přesuňte do pekáče či remosky a dejte zhruba na 15 minut zapékat, aby byly šunkofleky krásně zlaté a uvnitř hotové. Podávejte s nakládanou řepou a/nebo kyselou okurkou.

NĚCO NAVÍC

Disponujete-li funkční starou remoskou s hliníkovou nádobou a děsí vás kontakt hliníku s připravovaným jídlem, můžete ji i v případě šunkofleků vyložit pečicím papírem. Podstatné ale je, že se papír ani vzdáleně nesmí dotýkat víka, aby nezuhelnatěl. Nádobu rovněž z tohoto důvodu neplňte až po okraj.
Namísto uzeného masa můžete těstoviny zapéct také se sušenými houbami, nejprve namočenými a pak podušenými na cibuli, předem opečenými na sádle a/nebo na slanině či na oleji s drceným česnekem.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře