Přidejte do sušenek své oblíbené oříšky. Šťavnatost jim dodají brusinky.
Ingredience
1 dávka základního těsta
PŘÍCHUŤ
pár kapek vanilkového extraktu
30 g vlašských nebo pekanových ořechů, nasekaných nahrubo
50 g sušených brusinek
Ingredience pro základní recept
110 g másla, změklého
145 g světlého třtinového cukru
1 lžíce zlatého sirupu (pod názvem golden syrup ho koupíte v Tescu a v Marks & Spencer)
1 vejce
200 g hladké mouky
1/2 lžičky kypřicího prášku
zvolená příchuť (koření, oříšky, sušené ovoce, čokoláda podle chuti)
Příprava jídla
1 Při přípravě základní směsi na sušenky přidejte spolu s vejci vanilkový extrakt. Nakonec do těsta zamíchejte ořechy a brusinky. Dále postupujte podle základního receptu.
Domácí sušenky (základní recept)
1 Utřete máslo s cukrem do pěny, až zesvětlá a nabude. Pak zašlehejte sirup a vejce. Zvlášť promíchejte mouku a kypřicí prášek. Sypkou směs zamíchejte do vaječné hmoty. Nakonec přidejte zvolenou příchuť.
2 Vyválejte z těsta váleček o průměru 5 cm, zabalte ho do potravinářské fólie a dejte na 1 hodinu do mrazáku.
3 Předehřejte troubu na 170 °C a plech potáhněte pečicím papírem.
4 Vyjměte těsto z mrazáku, odstraňte fólii a váleček nakrájejte na 2 cm silná kolečka. Rozložte je na plech. Ponechte kolem dostatek místa, během pečení se obvod sušenek zvětší.
5 Pečte je 20–25 minut dozlatova. Vyndejte plech z trouby a sušenky nechte pár minut chladnout. Podávejte je teplé. Po vychladnutí je můžete skladovat v uzavřené nádobě nebo v sáčku až týden.
Zdroj: apetitonline.cz