Jestli na svatbě na něčem opravdu nemá smysl šetřit, pak to jsou koláčky. Dlouhodobě lobbuji za ty, které voní po másle a rumu a mají příznivý poměr náplně ku těstu, takže nikomu ze svatebčanů nehrozí zadušení…
Ingredience pro: 150 kusů
Na těsto
30 g čerstvého droždí
50 g cukru krupice
50 ml mléka
500 g hladké mouky
1 špetka soli
2 vejce
350 g rozpuštěného másla
kůra z jednoho citronu
Na makovou náplň
250 ml mléka
200 g mletého máku
3 lžíce cukru krupice
1/2 lžičky mleté skořice
1 špetka soli
4 lžíce džemu
3 lžíce rumu
loupané mandle
Na ořechovou náplň
200 g mletých vlašských ořechů
200 ml mléka
100 g cukru krupice
4 lžíce rumu
100 g dětských piškotů
Na tvarohovou náplň
500 g jemného tvarohu
100 g cukru krupice
2 vejce
2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
1 lžička vanilkového extraktu
rozinky namočené v rumu
Na drobenku
2 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
2 lžíce cukru moučka
1 špetka mleté skořice
Postup
Krok 1: Do mísy si odměřte mouku. Droždí rozdrobte, posypejte cukrem a míchejte do rozpuštění. Přidejte ohřáté mléko a asi tři lžíce mouky z mísy, až vznikne hladké těstíčko. Dejte do tepla na 10 až 15 minut vzejít.
Krok 2: Mezitím k mouce přidejte sůl, vejce, citronovou kůru a rozpuštěné máslo. Přidejte vzešlý kvásek a rukama zpracujte hladké těsto. Dejte do lednice asi na hodinu zpevnit.
Krok 3: Zatím si připravte náplně: mák, cukr, skořici a sůl vsypte do vroucího mléka, za stálého míchání chvilku povařte a nakonec vmíchejte džem (skvělá jsou i povidla) a rum. Nechte vychladnout. Stejně postupujte s ořechy, které s mlékem a cukrem chvilku povařte, dochuťte rumem a zahustěte rozmixovanými piškoty. Z másla, mouky, cukru a skořice vytvořte drobenku. Tvaroh (ten v alobalu, ne ve vaničce) rozmíchejte s cukrem, vajíčkem, pudinkem a vanilkou. Rozinky do rumu namočte buď den předem, nebo je s ním na sporáku nebo v mikrovlnce zahřejte do bodu varu, rychle tak nabobtnají.
Krok 4: Je-li těsto už dost pevné, oddělte z něj asi třetinu a zbytek zatím nechte v lednici. Na pomoučené ploše ho vyválejte do tenka a vypichujte malá, asi 3cm kolečka. Klaďte je na plech vyložený pečicím papírem a na každé dejte pomocí cukrářského sáčku poctivou dávku náplně. Makové pak ozdobte loupanou mandlí, ořechové drobenkou a tvarohové rozinkou namočenou v rumu. Pečte ihned v troubě vyhřáté na 200 °C jen pár minut dozlatova a stejně pokračujte se zbytkem těsta.
Krok 5: Vychladlé koláčky pocukrujte a uchovávejte v uzavřené krabici. Dobré vydrží až pět dnů, ale to se vám nejspíš stejně nepodaří ověřit – tyto koláčky totiž až záhadně rychle mizí!
Tip: Jednou z nejoblíbenějších náplní je hrušková. Buď ji připravte jako v receptu na hrušková povidla z trouby, nebo povařte sušené hrušky, dochuťte a rozmixujte