Svatomartinské rohlíčky z kysané smetany s ořechovou náplní

I když se letošní sv. Martin asi neponese v duchu velkých hodů, křehounké ořechové rohlíčky se neztratí tak jako tak. Nám chutná snadná varianta z nekynutého těsta se zakysankou, kterou máte hotovou během chvilky. A jestli máte možnost, napečte rohlíčků o něco víc a obdarujte jimi někoho, kdo se sám do pečení nepustí.

DOBA PŘÍPRAVY 30 minut
DOBA VAŘENÍ 20 minut
NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 24 rohlíčků

Na těsto

400 g hladké mouky
1 změklé máslo
1 kelímek zakysané smetany
1 sáček vanilkového cukru
1 špetka soli
vejce na potření
cukr moučka

Na náplň (místo cukru je skvělý med)

250 g vlašských ořechů
100 g cukru moučka
80 ml mléka
4 lžíce tuzemského rumu
1 špetka skořice

Postup

Krok 1: Z mouky, změklého másla (250 g), kysané smetany (180 g) a špetky soli vypracujte rukama hladké těsto. Zabalte ho do sáčku či fólie a nechte v lednici asi půl hodiny ztuhnout.

Krok 2: Mezitím si namelte či rozmixujte ořechy (případně kupte již mleté), v rendlíku je smíchejte s cukrem či medem, mlékem, rumem a skořicí a jen pár minut za stálého míchání povařte. Nechte vychladnout, náplň ještě zpevní.

Krok 3: Těsto rozdělte na 3 díly, z každého vytvarujte kuličku, kterou na pomoučené ploše rozválejte na asi 2 mm tlusté kolo. To rozřízněte jako koláč na 8 dílů. Na širší část dejte poměrnou část náplně a zarolujte ke středu k tenké části. Rukama ještě zahněte a zpevněte konce, aby náplň nevytékala.

Krok 4: Klaďte na pečicí papír, potírejte rozšlehaným vejcem a pečte asi 20 minut při 170 °C dozlatova. Na závěr posypejte moučkovým cukrem.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře