Švédské masové kuličky

Málokteré cizokrajné jídlo udělalo v Česku tak rychlou kariéru, jako švédské masové kuličky. V průběhu několika málo let je poznali a zamilovali si skoro všichni. Není ale nutné používat mrazený polotovar – připravit si je můžete celkem snadno i doma. Držte se receptu a uvidíte, že vám budou chutnat víc než ty kupované.

Ingredience pro:

4 porce

Na masové kuličky:

1 cibule
1 lžíce másla
600 g mletého vepřového masa
1 vejce
50 ml smetany ke šlehání 30%
1 lžička mletého nového koření
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička pepře bílého mletého
1 lžička soli
6 lžic oleje

Na omáčku:

300 ml hovězího vývaru
200 ml smetany ke šlehání 30%
1 ančovička
1 lžíce hladké mouky
1 lžička plnotučné hořčice
1 špetka soli

K podávání:

4 lžíce nakládaných brusinek
2 snítky čerstvého kopru

Postup

Krok 1: Jednu menší cibuli pokrájejte na drobné kostičky a osmažte na másle do světle hnědé barvy. Tenhle krok nevynechávejte – spolu s kořením dodává kuličkám typickou chuť, a ze zkušenosti vím, že osmaženou cibuli v mletém mase snesou i ti, kteří syrovou poznají a odmítají. Nechte stranou zchladnout.

Krok 2: Vepřové maso (nejlepší bude plec) umelte opravdu najemno. Chlazené dejte do mísy, přilijte asi půl deci studené smetany a vsypte všechno koření a sůl. Rukou dobře propracujte, přidejte vejce a osmaženou cibuli a ještě jednou pořádně promíchejte. Některé recepty používají k zahuštění masové směsi strouhanku nebo škrob, ale není to nutné, z masa takhle připraveného vám půjdou navlhčenýma rukama tvarovat kuličky celkem snadno. Když se vám ale konzistence nezdá, můžete hrst strouhanky přidat.

Krok 3: Z masové směsi vytvarujte kuličky asi 3–4 cm veliké. Pokud nespěcháte, můžete je nechat chvíli odležet v chladu. Ve větší hlubší pánvi rozpalte olej na středně vysokou teplotu a kuličky po částech zvolna smažte z každé strany do hněda, asi 10–15 minut. Když vložíte kuličky do rozpáleného oleje, nechte je chvíli v klidu na místě. Teplem se zatáhnou a půjdou snadněji obracet. Osmažené kuličky odložte stranou na papírový ubrousek a udržujte v teple.

Krok 4: Z pánve slijte většinu přebytečného tuku. Pak do pánve vhoďte ančovičku a vařečkou ji podrťte a nechte rozpustit. Zaprašte lžící hladké mouky a za stálého míchání ji mírně osmažte. Přilijte hovězí vývar, pořádně promíchejte a odvařte všechny chutné přípečky ze dna. Nechte společně vařit asi 15 minut. Poté přilijte smetanu a přidejte hořčici a ještě spolu krátce prohřejte.

Krok 5: Kuličky můžete vrátit do teplé omáčky a ještě je v ní nechat prohřát, ale pokud jste je uchovali teplé (například v mírně zahřáté troubě nebo pod alobalem), můžete podávat omáčku samostatně, ať si každý strávník poslouží podle chuti. Podávejte s vařenými bramborami nebo kaší a nakládanými brusinkami. Já si ráda zamíchám do omáčky čerstvý kopr.

Zdroj: prozeny.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře