Švédské roštěnky

Ančovičky používám při vaření často a ráda. Vždy mě udiví, jak malý kousek rybky, který se v jídle navíc úplně ztratí, dokáže prohloubit chuť pokrmu. A to věděly kuchařky už za první republiky – z této doby pochází i recept na švédské roštěnky. Proč právě švédské, to nevím, jisté ale je, že vám křehký plátek masa ve výrazné, ale jemné omáčce bude chutnat.

DOBA PŘÍPRAVY 15 minut
DOBA VAŘENÍ 2 hodiny
NÁROČNOST střední
Ingredience pro: 4 porce

Budete potřebovat:

4 plátky hovězí roštěné
2 lžíce hladké mouky
6 lžic oleje
1 cibule
50 g slaniny v celku
3 filátka ančoviček
1 lžíce plnotučné hořčice
150 ml smetany ke šlehání
2 lžíce kaparů
1 lžička soli
1 špetka pepře

Postup

Krok 1: Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky, na malé kostky nakrájejte také slaninu a nechte zatím stranou. Ve velkém hrnci rozpalte olej na vyšší teplotu.

Krok 2: Plátky roštěné velmi jemně naklepejte, z obou stran osolte, opepřete a přes sítko poprašte moukou, také z obou stran. Takhle připravené maso vložte na rozpálený olej a po obou stranách opečte dohněda, potrvá to asi 5 minut. Opečené maso vyjměte a a dejte stranou.

Krok 3: Do hrnce vsypte cibuli, slaninu a přidejte i ančovičky. Krátce restujte za stálého mícháni, až se cibule lehce zbarví a ančovičky se zcela rozpustí. Opatrně osolte, přidejte lžíci hořčice, krátce ji rozmíchejte ve výpeku a podlijte trochou vody. Uvolněte ze dna hrnce všechny přípečky a vraťte do něj maso i se šťávou, kterou pustilo.

Krok 4: Dolijte vodu tak, aby bylo maso ponořené ze dvou třetin, přiklopte a zvolna duste asi 1,5 až 2 hodiny doměkka.

Krok 5: Až bude maso měkké, zjemněte šťávu smetanou, přidejte do omáčky kapary a už jenom krátce prohřejte. Podávejte s rýží.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře