Švédský sypaný koláč

Koláče s tvarohem jsou moc oblíbené a tenhle se navíc připravuje velmi netradičně – nemusíte vyrábět lité, kynuté ani žádné jiné těsto a nepotřebujete váhu. Tenhle sypaný koláč na plech se spojí až během pečení a je neobyčejně vláčný.

DOBA PŘÍPRAVY 10 minut
DOBA VAŘENÍ 50 minut
NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 1 pekáč

Sypká část

3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru krupice
1 sáček vanilkového cukru
1 lžička prášku do pečiva
150 g másla

Vlhká část

3 plnotučné tvarohy ve vaničce
3 vejce
1 hrnek cukru krupice
kůra z půlky citronu
šťáva z půlky citronu
1 hrnek mléka
1 hrst rozinek

Na pečení

máslo na vymazání

Postup

Krok 1: Troubu předehřejte na 170 stupňů. Připravte si větší pekáč (použila jsem rozměr 30 × 42 cm) a hrnek o objemu 420 ml.

Krok 2: Ve větší míse důkladně smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a vanilkový cukr.

Krok 3: Na náplň smíchejte v jiné míse ruční metlou tvaroh, cukr, mléko, vejce, rozinky a citronovou šťávu a kůru.

Krok 4: Pekáč důkladně vymažte máslem. Na dno vsypejte dva hrnky suché směsi, urovnejte a vylijte na ni tekutou tvarohovou směs. I tu urovnejte a na na ni nasypejte zbytek moučné směsi. Navrch koláč poklaďte máslem nakrájeným na plátky.

Krok 5: Koláč pečte zvolna asi 50 minut, na povrchu se vytvoří křupavá zlatá krustička. Nechte ho zcela zchladnout a teprve pak ho nakrájejte.

Zdroj: https://www.prozeny.cz/clanek/svedsky-sypany-kolac-71102
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře