Švestková marmeláda s vanilkou

Možná jste právě vytřídili všechny pevné švestky na zmrazení a do kompotu a na stole vám stále zůstala pořádná miska měkkých plodů. Nejjednodušší způsob, jak je bezztrátově zpracovat, je uvařit marmeládu. Zabere to jenom chvilku a výsledek je lepší, než byste čekali.

DOBA PŘÍPRAVY 30 minut
DOBA VAŘENÍ 30 minut
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 4 skleničky

1 kg švestek
350 g cukru krupice
1/4 lžičky mleté vanilky
7 g citrusového pektinu
šťáva z jednoho citronu

Postup

Krok 1: Švestky vypeckujte a rozpulte. Pokud je nějaký plod nahnilý, bez smilování ho vyhoďte celý – marmeláda by se pak i ve skleničce mohla snadno zkazit.

Krok 2: Vypeckované ovoce smíchejte s cukrem a začněte zahřívat. Za častého míchání počkejte, až švestky pustí šťávu. Asi 20 minut provařte, až džem začne houstnout.

Krok 3: Podle toho, jak moc máte rádi či neradi kousky ovoce, švestkovou směs více či méně rozmixujte ponorným mixérem.

Krok 4: V malé misce smíchejte pektin s naběračkou horkého džemu a vmíchejte do hrnce, přidejte mletou vanilku a asi dvě minuty provařte. Dochuťte citronovou šťávou.

Krok 5: Hotovou marmeládu plňte do připravených vymytých skleniček. Podle velikosti vyjde množství na 4–5 skleniček o objemu 250–350 ml. Otřete hrdlo dosucha a pevně uzavřete čistými suchými víčky. Skleničky ještě zahorka otočte víčkem dolů a nechte takto vychladnout.

image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře