Seznam surovin
listové těsto 1 balení (chlazené, rozválené na plát )
švestky 600 gramů
strouhanka 50 gramů
cukr krupice 50 gramů
zázvor kandovaný
bílek 1 kus
Postup přípravy
Vmisce smícháme našlehaný bílek se strouhankou, částí cukru a nasekaným kandovaným zázvorem. Zplátu těsta vykrojíme kruh, přeneseme ho na plech vyložený papírem na pečení a hustě propícháme vidličkou, aby se těsto při pečení nenafukovalo.
Do středu těsta nasypeme strouhankovou směs, vidličkou ji ktěstu dobře přitlačíme a necháme asi 5 cm široké volné okraje. Na směs naskládáme rozpůlené a vypeckované švestky řeznou stranou nahoru a posypeme je zbylým cukrem.
Okraje těsta ohneme směrem do středu a vytvoříme ozdobný okraj. Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 25 minut dozlatova. Před podáváním koláč pocukrujeme.