Švestkový koláč s mákem a drobenkou

Koláč z kynutého těsta se švestkami, mákem a křupavou drobenkou je přímo králem mezi podzimními dezerty. S tímhle moučníkem určitě zabodujete na všech frontách!

do 1,5 hodiny

Suroviny (1 koláč porce)

hladká mouka 400 g + na posypání plechu
Sůl 1/2 lžičky
cukr krupice 3–4 lžíce
sušené droždí 100 g
Vejce 2 ks
vlažné mléko 450 ml
rostlinný olej 200 ml
svěstky 1,5 kg
Máslo 50 g + na vymazání pekáče
Rum 2–3 lžíce
Mák 30 g

Drobenka:

polohrubá mouka 80 g
cukr krupice 2–3 lžíce
studené máslo 60 g

Postup

V míse promíchejte mouku, sůl a cukr a droždí. Přilijte olej, vejce, vlažné mléko a vypracujte jemné řidší těsto, skoro jako na lívance. Těsto přikryjte a nechte kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí objem.
Troubu rozehřejte na 190 °C. Mezitím pečlivě promíchejte všechny ingredience na drobenku. Větší pekáč vymažte trochou másla a vysypte moukou.
Vykynuté těsto nalijte do pekáče a po celém povrchu rozdělte vypeckované přepůlené švestky. Koláč posypte drobenkou, namletým mákem a pečte asi 30 minut.
V rendlíku rozpusťte zbylé máslo, seberte z něj syrovátku a přilijte rum. Koláč po celém povrchu pokapejte a nechte dojít pár minut ve vypnuté troubě.

0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře