DOBA PŘÍPRAVY 20 minut DOBA VAŘENÍ 50 minut NÁROČNOST nízká Ingredience pro: 30 cm průměr formy
Na těsto
200 g změklého másla
125 g cukru moučka
10 g vanilkového cukru
kůra z jednoho citronu
1 vejce
320 g hladké mouky
Na náplň (frangipane)
200 g másla
120 g cukru krupice
180 g mandlové mouky
2 vejce
500 g švestek
Postup
Krok 1: Máslo utřete s oběma cukry, přidejte nastrouhanou citronovou kůru, vejce a prosátou mouku. Krátce zpracujte, aby těsto drželo pohromadě, ale nehněťte příliš dlouho. Z těsta vytvarujte disk, zabalte ho do fólie a nechte alespoň hodinu, ale ideálně přes noc, vychladit.
Krok 2: Těsto vyndejte z lednice (pokud je chlazené přes noc, tak alespoň půl hodiny před tím, než s ním budete pracovat). Z pečicího papíru si vystřihněte kruh tak, aby pasoval na dno i boky formy, těsto krátce propracujte rukama a přímo na připraveném pečicím papíře, aby přesně lícovalo, ho vyválejte. Při rozvalování můžete povrch těsta lehounce poprášit hladkou moukou, případně válet mezi dvěma archy papíru.
Krok 3: Těsto i s papírem přeneste do formy, přitlačte, aby hezky sedělo, a odkrojte případné přebytky. Dno hustě propíchejte vidličkou, aby se při pečení nenafukovalo, a dejte ho na hodinu chladit do mrazáku. Pečte 15–20 minut při 190 °C dozlatova. Nechte vychladnout ve formě.
Krok 4: Máslo rozpusťte a nechte lehce vychladnout. Přidejte cukr, mandlovou mouku a vejce a vše rozmíchejte dohladka. Náplň rozetřete na předpečený korpus, troubu rozehřejte na 170 °C. Umyté švestky vypeckujte a rozpulte. Klaďte je řeznou stranou nahoru na mandlovou náplň a každou do ní lehce zatlačte. Koláč pečte dalších 35–40 minut.