Venku se to začíná zelenat, a tak je nejvyšší čas pustit zelenou i na talíř. Ať už máte hrášek čerstvý, nebo vařený, tohle rizoto budete mít hotové za pár chvil. A pokud jej doplníte ještě o uzenou rybu, ideálně pstruha, bude to teprve lahůdka!
Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 15 minut
Náročnost nízká
Ingredience pro: 2 porce
Na rizoto
2 šalotky
100 g másla
150 g rýže arborio
50 ml bílého suchého vína
2 hrsti hrášku
50 g strouhaného parmazánu
Hráškový vývar
500 ml zeleninového vývaru
100 g mraženého hrášku
sůl
Postup
Krok 1: Začněte přípravou hráškového „vývaru“. Do horkého zeleninového vývaru přidejte hrášek. Mrazený nechte jen asi 2 minuty povolit, čerstvý asi 3 minuty provařte doměkka. Pak vývar rozmixujte dohladka a pořádně osolte, jeho chuť bude přebírat i rýže.
Krok 2: Jemně nasekanou šalotku zpěňte na kousku másla, zbytek másla uchovávejte v chladu. Když šalotka zesklovatí, přidejte kulatozrnnou rýži (např. odrůdy arborio, carnaroli nebo vialone nano) a nechte ji v másle rovněž lehce zesklovatět – nesmí se ale začít smažit. Podlijte vínem a nechte odpařit.
Krok 3: Podlijte naběračkou zeleného hráškového vývaru. Vždy, když se tekutina vstřebá do rýže, přidejte další naběračku horkého vývaru. Takto postupujte, dokud není rýže tak akorát měkká. Podle chuti dosolte.
Krok 4: Pánev odstavte z plotny a přidejte na kostky nakrájené studené máslo. Vařečkou ho do horké rýže vmíchejte – skoro až zašlehejte. Máslo povolí díky horké rýži a vznikne tak kýžená krémovitost italského rizota. Nakonec vmíchejte hrášek (ten už není nutný, záleží, jak moc jeho texturu chcete ve výsledné podobě rizota zdůraznit) a parmazán. Ihned podávejte.
Zdroj: prozeny.cz