Svěží citronový dort s malinami a lehkým krémem

Domácí dorty prostě milujeme! Jasně, kolikrát seženete levnější kupovaný, ale upřímně – z jakých surovin pak asi je? Dnešní kombinace nádherně vláčného těsta vonícího citronem a plného šťavnatých malin (dala jsem mrazené a výsledek byl skvělý), lehkého krému a svěžího lemon curdu vás doufám definitivně přesvědčí, že domácí pečení stojí za to.

Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 45 minut
Náročnost nízká

Ingredience pro: 22 cm průměr formy

Na těsto

100 g změklého másla
3/4 hrnku cukru krupice
4 vejce
2 citrony
180 g zakysané smetany
2.5 hrnku hladké mouky
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
1 špetka soli
1.5 hrnku mražených malin
2 lžíce polohrubé mouky
1/3 hrnku mléka

Na lemon curd (stačí i poloviční množství)

2 citrony
4 žloutky
50 g másla
4 lžíce cukru krupice

Na krém

250 g čerstvého krémového sýru
100 g změklého másla
3/4 hrnku cukru moučka
1/2 lžičky vanilkového extraktu
4 lžíce malinového džemu
maliny

Postup

Krok 1: Připravte si všechny suroviny. Nám chutná kombinace sladkého malinového džemu a kyselého citronového krému lemon curd, ale klidně si vystačíte i jen s jednou náplní.

Krok 2: Změklé máslo šlehejte elektrickým šlehačem spolu s cukrem a kůrou (jen její žlutou částí) ze 2 odrhnutých a chemicky neošetřených citronů do pěny a po jednom zapracujte vajíčka.

Krok 3: Poté do těsta vmíchejte smetanu, sůl, kypřicí prášek, prosátou mouku a šťávu ze 2 citronů. Podle potřeby zřeďte trochou mléka.

Krok 4: Maliny (mrazené nerozmrazujte) smíchejte s trochou polohrubé nebo hrubé mouky (díky tomu neklesnou v těstě všechny na dno) a opatrně zapracujte do těsta. Vlijte ho do pečicím papírem vyložené formy. Já použila formy 2, aby se korpus rychleji upekl a nemusel se krájet, ale stačí vám i jen jedna. Tu ovšem v polovině pečení přikryjte pečicím papírem, aby se povrch nespálil. Pečte asi 45 minut při 180 °C, až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.

Krok 5: Mezitím si připravte oba krémy. Citronovou kůru a šťávu smíchejte v ohnivzdorné misce s máslem, celými vejci a cukrem a ve vodní lázni pak směs asi 15 minut za občasného míchání zahřívejte, až hezky zhoustne. Nechte vychladnout. Krému je poměrně dost, takže ho můžete připravit z polovičního množství, nebo zbytek použít do jiného dezertu.

Krok 6: Čerstvý sýr prošlehejte s hodně změklým máslem, cukrem a vanilkou a nechte v lednici, než vychladnou korpusy a lemon curd. Jeden plát těsta pak pomažte džemem, druhý citronovým krémem a přitiskněte je k sobě. Dbejte na to, abyste měli rovnou stranu těsta nahoře.

Krok 7: Boky a povrch dortu potřete sýrovým krémem. Mně zbylo dost džemu i citronové náplně, takže jsem je do něj pomocí lžíce a stěrky nepravidelně zapracovala, ale klidně nechte dort hladký.

Krok 8: Gratulujte si, jestli teď vydržíte dort nechat do druhého dne odležet. V opačném případě ho dozdobte čerstvými malinami a plátky citronu a rovnou servírujte.

Tip: Z dortu vám zbudou 2 až 4 bílky, podle toho, kolik lemon curdu připravíte. Ty můžete buď zamrazit na další použití, nebo z nich napéct makronky, laskonky či Pavlovu. Skvěle se hodí i k čištění vývaru, obalování řízků nebo potírání domácích housek.

Zdroj: prozeny.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře